Gasovod Sjeverni tok / EPA-EFE - ROBERT GHEMENT
13/02/2023 u 21:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska komisija: Naredne zime moguće povećanje cijena gasa

Štaviše, u uslovima velike volatilnosti usred tekućih geopolitičkih tenzija, ne može se isključiti skok cijena sličan onom koji se dogodio 2022. godine, navodi se u dokumentu

Evropska komisija (EK) ne isključuje nestašicu gasa u zemljama EU naredne zime i predviđa povećanje cijena gasa, kao što je bio slučaj prošle godine, navodi se u ekonomskoj prognozi EK.

Veleprodajne cijene gasa u Evropi trenutno su znatno ispod nivoa iz perioda prije februara 2022. godine, ali i dalje postoje rizici rasta u narednim mjesecima i nestašice snabdjevanja u zimu 2023-24. godine. Krajem januara cijena gasa na berzi TTF pala je na 55 eura za megavat sat (najviša cijena je zabilježena u avgustu - iznad 340 eura za megavat sat), piše u tekstu.

Prema fjučersnim ugovorima, cijene gasa na holandskoj berzi TTF trebalo bi da ostanu u rasponu od 55–70 eura za megavat sat, što je u proseku 57 odsto, odnosno 42 odsto niže od jesenjih prognoza za 2023. i 2024. godinu. Međutim, cijene gasa su i dalje tri puta veće nego 2019. godine, napominje EK.

Štaviše, u uslovima velike volatilnosti usred tekućih geopolitičkih tenzija, ne može se isključiti skok cijena sličan onom koji se dogodio 2022. godine, navodi se u dokumentu.

Ne mogu se isključiti ni rizici nestašice gasa u zimu 2023-2024, napominje EK. Domaća potražnja mogla bi da bude veća od prognozirane ako se nedavni pad veleprodajnih cijena gasa odrazi na potrošačke cijene i potrošnja bude stabilna. Povećanje potražnje u Kini mogao bi da podstakne spoljnu potražnju više nego što se očekivalo, sugeriše prognoza.

Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, Rusija je postepeno smanjivala isporuke gasa u Evropu. Cijene gasa u 2023. godini stabilizovala je topla zima, što je omogućilo da se sačuvaju rezerve gasa u podzemnim skladištima. U januaru je cijena na berzi TTF bila 63 eura za megavat sat u odnosu na 118 eura za megavat sat u decembru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:02