Evropska komisija / - SHUTTERSTOCK
14/03/2024 u 18:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropska komisija otvorila istragu o AliExpressu

Evropska komisija je 14. marta otvorila je istragu o AliExpressu zbog mogućeg kršenja pravila Evropske unije (EU) o nesigurnim proizvodima i zaštiti djece, između ostalog.

Komisija istražuje navode da ova internetska trgovina u kineskom vlasništvu ne uspijeva da na adekvatan način upravlja rizikom od prodaje opasnih roba na toj platformi, kao što su lažni lijekovi i hrana.

Izvršna vlast EU takođe istražuje mogućnost da AliExpress ne čini dovoljno da spriječi djecu da pristupe pornografskom materijalu, navodi se u objavi Komisije.

Istraga se odnosi na potencijalna kršenja Zakona o digitalnim uslugama (DSA), zakona koji regulira velike online platforme.

DSA propisuje upravljanje raznim rizicima na platformama, uključujući rizik od širenja ilegalnog sadržaja i rizik od štete potrošačima, posebno maloljetnicima.

Ako se na kraju utvrdi da je AliExpress prekršio pravila za smanjenje rizika DSA, mogao bi se suočiti s kaznama do šest posto svog globalnog godišnjeg prihoda.

Istraga će takođe ispitati da li AliExpressu nedostaju "efikasne mjere za sprječavanje namjerne manipulacije" putem "skrivenih veza".

Takođe će biti pod mikroskopom u kojoj mjeri AliExpress omogućava posjetiocima svoje web stranice da prijave nezakonit sadržaj i podnose pritužbe, te da spriječe personalizovane preporuke proizvoda.

Transparentnost algoritama platforme je takođe pod lupom, kao i da li AliExpress dovoljno pažljivo razmatra trgovce na svojoj platformi.

Dok se neka pravila DSA primjenjuju na sve platforme, strožija pravila za smanjenje rizika primjenjuju se na one koji imaju više od 45 miliona mjesečnih korisnika u EU. Komisija je u aprilu 2023. godine navela AliExpress kao jednu takvu platformu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 02:12