Виктор Орбан / - ФОТО: Н1
27/04/2022 u 19:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска комисија покренула поступак против Мађарске

Поступак је покренут слањем писма које представља званичну опомену

Европска комисија покренула је поступак против Мађарске у оквиру новог механизма према којем се коришћење средстава из европских фондова условљава поштовањем владавине права.

Идентификовали смо питања која би могла представљати кршења владавине права и која утичу на буџет ЕУ, изјавила је на конференцији за новинаре потпредсједница Комисије за транспарентност Вера Јурова, преноси Хина.

Поступак је покренут слањем писма које представља званичну опомену.

У име Европске комисије послао га је комесар за буџет Јоханес Хан, али садржај писма није објављен.

Према правилима, поступак би могао трајати до девет мјесеци.

Мађарска сада има два мјесеца да одговори на писмо, а Комисија након тога има мјесец дана за анализу тог одговора.

Након тога, Комисија може предложити суспензију или смањење исплата из европских фондова због утврђених повреда, а коначну одлуку доносе чланице ЕУ двоструком већином.

За кажњавање мора да гласа најмање 15 држава чланица, са најмаје 65 одсто становништва ЕУ.

Према изворима из Комисије, поступак је покренут због озбиљне забринутости у вези с мађарским коришћењем средстава из европског буџета, између осталог због услова за спровођење јавних набавки, мањка контроле и транспарентности у коришћењу фондова и недовољне борбе против превара и корупције.

Уредбом, која никад досад није коришћена, омогућава се Европском савјету да на захтјев Европске комисије донесе мјере попут суспензије плаћања која се финансирају из буџета Уније или суспензије одобрења једног или више програма финансираних из буџета.

Мађарска и Пољска, које би због те уредбе могле остати без знатних средстава из европског буџета, обратиле су се у марту прошле године Суду ЕУ и затражиле њено поништење, али је Суд у фебруару ове године одбацио њихов захтјев.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:30