Илустрација  / - Дан
05/04/2022 u 19:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска комисија разматра обуставу исплате подршке Мађарској

- Наш закључак је да морамо да пређемо на сљедећи корак, казала је Фон дер Лајен и додала да ће мађарским властима ускоро бити послато званично обавјештење о обустави исплата

Обустава исплата Мађарској представљала би прво коришћење новог механизма условљавања који Европској унији омогућава да предузме мјере за заштиту њеног буџета, након што је Европски суд правде у фебруару пресудио да је он легално усвојен.

Два дана после побједе мађарског националистичког премијера Виктора Орбана на парламентарним изборима, на којима је обезбиједио четврти узастопни мандат, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да њен тим није задовољан одговорима Мађарске на питања у вези са владавином права.

 - Наш закључак је да морамо да пређемо на сљедећи корак, казала је Фон дер Лајен и додала да ће мађарским властима ускоро бити послато званично обавјештење о обустави исплата.

Мађарска, која прима велику количину новца из фондова ЕУ, последњих неколико година је све више на удару критика због одступања од демократских норми, односно прекомјерне контроле над правосуђем, гушења слободе медија и ускраћивање права припадницима ЛГБТ популације.

Механизам условљавања, који се сматра најмоћнијим оружјем ЕУ за спречавање продубљивања јаза између чланица ЕУ по питању стања демократије, усвојен је прије више од годину дана, али Европска комисија није жељела да га примењује док Европски суд правде не потврди легалност те мјере.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:56