/ - ФОТО: UNSPLASH
22/02/2022 u 19:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска унија ажурирала услове за путовања

Такође, након избијања новог соја коронавируса, делта, државе ЕУ нису координисал мјере па су уводиле рестрикције и за грађане ЕУ

Савјет министара Европске уније (ЕУ) усвојио је препоруку по којој државе чланице треба да укину привремено ограничење на небитна путовања на територији ЕУ за особе које су примиле вакцину одобрене од Европске агнеција за љекове и Свјетска здрватсвена организација, јављају агенције преносе медији.

Према одлуци која је донијета на министарском састанку, особе које желе путовати унутар ЕУ, треба да су потпуно вакцинасе, најмање 14 дана раније и не више од 270 дана прије долазак, или су примиле додатну, такозвану “боостер” дозу.

Особе које су се опоравиле од КОВИД 19 унутар 180 дана, такође могу слободно да путују у државама ЕУ.

За особе коју су примиле вакцину одобрене од Свјетске здравствене организације (СЗО), државе чланице би такође могле да захтијевају негативан ПЦР тест урађен најраније 72 сата прије поласка и могу примјенити додатне мјере као што су карантин или изолација. Негативан ПЦР тест прије поласка може бити потребан и за особе које су се опоравиле од КОВИД-19, као и за особе које су примиле вакцину одобрену од ЕУ, али не посједују сертификат ЕУ или еквивалентну потврду.

У небитна путовања спадају приватне посјете или туристичка путовања, које су на прољеће 2020 године укинуте за грађане трећих земаља због избијања пандемије КОВИД-19.

Ради се о препоруци ЕУ за које ће свака држава чланица индивидуално одлучивати. Иако су рестрикције биле оштре протекле године, приликом отварања туристичке сезоне 2021., државе чланице ЕУ су почеле релаксирати услове за путовања како би оживјеле економије у државама гдје је туризам веома важан елеменат привреде.

Такође, након избијања новог соја коронавируса, делта, државе ЕУ нису координисал мјере па су уводиле рестрикције и за грађане ЕУ.

Контролисање унутрашњих граница је у искључвој одговорности сваке државе чланице ЕУ. Чланице ЕУ нису обавезане да примене ове препоруке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:54