Европска унија (илустрација) / - Европска унија (илустрација)
02/01/2022 u 12:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска унија ће неке пројекте означити као зелене инвестиције

Брисел је, такође, предузео кораке како би примијенио пореску класификацију на нека средства ЕУ-а, што значи да би се на основу правила могло одлучивати који пројекти су подобни за одређене јавне финансије

Европска унија је направила планове да неке пројекте у вези природног плина и нуклеарне енергије означи као “зелене“ инвестиције, након једногодишње борбе између влада око тога која су улагања заиста климатски прихватљива.

Очекује се да ће Европска комисија у јануару предложити правила на основу којих ће бити одлучено да ли ће плински и нуклеарни пројекти бити укључени у “класификцију одрживих финансија“ ЕУ-а, преноси Тањуг, позивајући се на Ројтерс, јављају медији.

Ограничавањем “зелене“ ознаке само на пројекте који су заиста климатски прихватљиви, систем има за циљ учинити те инвестиције привлачнијим за приватни капитал.

Пореска класификација

Брисел је, такође, предузео кораке како би примијенио пореску класификацију на нека средства ЕУ-а, што значи да би се на основу правила могло одлучивати који пројекти су подобни за одређене јавне финансије.

Како би се сматрале зеленим, нове нуклеарне електране морају добити грађевинске дозволе прије 2045. године.

Улагања у електране на природни плин би се, такође, сматрала зеленим уколико би оне производиле емисију испод 270 грама угљен-диоксида, еквивалента по киловат-сату, замијене електране на фосилна горива које више загађују и добију грађевинску дозволу до 31. децембра 2030. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:50