/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
02/02/2023 u 16:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska unija odobrila novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 545 miliona eura

Među mjerama pomoći za podršku vojsci Ukrajine je osiguravanje neophodne nesmrtonosne opreme i zaliha, kao i usluga za podršku aktivnostima obuke

Uoči samita Evropske unije i Ukrajine, Vijeća EU-a saglasilo se sa novim paketom vojne pomoći Kijevu, koji je vrijedan 500 miliona eura, prenosi Aldžezira Balkan.

Pored tog, sedmog po redu, paketa pomoći, koji je u okviru takozvanog Evropskog mirovnog fonda (EPF), odlučeno je da se izdvoji još 45 miliona eura za obuku ukrajinskih vojnika, koju obavlja Misija vojne pomoći Evropske unije (EUMAM).

Ukupni doprinos EU-a u okviru EPF-a za Ukrajinu je 3,6 milijardi eura.

Među mjerama pomoći za podršku vojsci Ukrajine je osiguravanje neophodne nesmrtonosne opreme i zaliha, kao i usluga za podršku aktivnostima obuke.

-Ukrajina treba da dobije svu neophodnu vojnu opremu i obuku koja im je potrebna za odbranu svoje teritorije i svog naroda od ruskog agresorskog rata. Oni ne brane samo svoju zemlju, oni brane i naše zajedničke vrijednosti i osnovne principe međunarodnog prava - izjavio je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj.

Prema njegovim riječima, novim mjerama šalje se jasna poruka u ključnom trenutku.

-EU nastavlja da podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno i koliko god bude potrebno - poručio je Borelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:26