/ FOTO: TWITTER
30/09/2022 u 13:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska unija spremna za zimu

Evropsko vijeće u julu ove godine usvojilo je novu uredbu o skladištu plina koja ima za cilj osigurati da skladišta budu popunjena prije hladne sezone

Rusija je zaustavila isporuke brojnim zemljama EU, a isporuke gasa postaju sve manje predvidljive. Evropsko vijeće je preduzelo hitne mjere za sigurno snabdijevanje plinom za zimu.

Sudeći prema posljednjim podacima, skladišta gasa širom EU već su popunjena sa skoro 90 posto svog kapaciteta, a iz Evropskog vijeća kažu da će to omogućiti dovoljnu opskrbu gasom tokom hladnih, zimskih mjeseci, prenosi Avaz.

Evropsko vijeće u julu ove godine usvojilo je novu uredbu o skladištu plina koja ima za cilj osigurati da skladišta budu popunjena prije hladne sezone. 

Podzemna skladišta plina na teritoriji država članica moraju biti popunjena do najmanje 80 posto svog kapaciteta zaključno sa prvim novembrom, navodi se u uredbi. 

Obavezna certifikacija svih operatera podzemnih skladišta plina kako bi se izbjegao rizik od vanjskih smetnji takođe se navodi u uredbi.

Većina zemalja EU uspjela je uskladištiti potreban nivo gasa u svojim rezervama, zaključno sa 27. septembrom. Prosječan nivo popunjenosti rezervi plina u zemljama EU iznosi 88 posto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:44