Ursula fon der Lajen / - SHUTTERSTOCK
07/03/2024 u 14:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski konzervativci podržali Fon der Lajen da ponovo bude šefica

Ursulu fon der Lajen je danas njena konzervativna Evropska narodna partija (EPP) na Kongresu u Bukureštu zvanično izabrala za kandidatkinju za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Fon der Lajen (65) je dobila veliku podršku prisutnih članova (400 glasova ‘Za’, 89 ‘Protiv’). Na Kongresu je 1.500 predstavnika EPP, evroposlanika, šefova partija i 12 šefova vlada, prenosi N1.rs.

Među njima su domaćin – rumunski predsjednik Klaus Johanis, premijeri Poljske, Grčke i Švedske, Donald Tusk, Kirijakos Micotakis i Ulf Kristersen, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Poslije prvog mandata obilježenog velikim teškoćama – od kovida-19, do rata u Ukrajini, bivša njemačka ministarka odbrane bi da ostane na čelu Komisije do 2029. godine.

- Naša pacifistička i ujedinjena Evrope je kao nikad do sad suočena s izazovima strane populista, nacionalista, demagoga – bilo da se radi o ekstremnoj desnici ili ekstremnoj ljevici - rekla je Fon der Lajen u govoru pijre glasanja.

- Njihov cilj je isti: pogaziti naše vrijednosti i uništiti našu Evropu, a mi – EPP, nikad nećemo dozvoliti da se to dogodi - rekla je ona.

Njen sunarodnik Manfred Veber, predsjednik grupe EPP – najveće u Evropskom parlamentu, rekao je da je ona „čvrsti vođa“ i da je sa njom na čelu „Evropa u dobrim rukama“.

EPP je favorit na izborima poslanika novog sastava Evropskog parlamenta od 6. do 9. juna.

Fon der Lajen je u prvom mandatu 2019. izabrana u Evropskom parlamentu s vrlo tijesnom većinom.

Druga grupa po broju mjesta u Evropskom parlamentu, evropski socijalisti su predizbornu ofanzivu počeli prošlog vikenda u Rimu i za šefa Evropske komisije predložili Luksemburžanina Nikolu Šmita, insistirajući da treba zaustaviti konzervativce.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:17