/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
11/03/2022 u 13:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски лидери: Немогућ брзи пут до чланства у ЕУ

Додали су да је ЕУ одлучна да још повећа притисак на Русију и Бјелорусију, укључујући даље санкције

Лидери ЕУ на неформалном самиту у Версају јасно су ставили до знања да је брзи пут до чланства у Унији немогућ, јављају агенције преносе медији.

У заједничком саопштењу објављеном рано јутрос, лидери ЕУ су “признали европске аспирације и европски избор Украјине” додајући да је захтјев за чланство земље одмах прослијеђен Европској комисији ради оцјене.

Тако су лидери ЕУ, послије синоћне вишечасовне дебате, одустали од конкретних обавеза у вези са апелом Украјине за брзо приступање блоку. Такође се нису сложили око домета санкција Русији.

Рат Русије против Украјине допринио је расту подршке украјинском предсједнику Володимиру Зеленском у ЕУ, али се и прије самита очекивало да европски лидери пригуше наде Кијева.

Европска комисија раније је добила задатак да припреми мишљење о спремности земље да отвори преговоре о чланству са ЕУ.

Упркос одбијању брзог пута ка ЕУ, европски лидери су се обавезали да политички приближе Украјину Унији.

-Очекујући то и без одлагања даље ћемо ојачати наше везе и продубити наше партнерство како би подржали Украјину на европском путу. Украјина припада европској породици- наводи се у заједничком саопштењу.

Домаћин скупа, француски предсједник Емануел Макрон који посљедњих година није био склон проширењу Уније, говорио је о “потреби да се у овом тренутку пошаље снажан сигнал Украјини и Украјинцима”, али и да се “буде на опрезу”.

-Да ли данас можемо да започнемо процедуру о приступању са земљом у рату? Не мислим тако. Да ли да затворимо врата и кажемо никад? То би било непоштено. Можемо ли заборавити баланс у региону? Морамо да будемо опрезни- рекао је Макрон новинарима уочи дводневног самита који је почео јуче.

Холандија је међу земљама које се тренутно оштро противе давању “пречице” Кијеву за оно што је уобичајено дуг процес.

-Не постоји нешто као што је брзи пут- рекао је холандски премијер Марк Руте и додао да фокус треба да буде на ономе што ЕУ може да уради за Зеленског “вечерас, сјутра а приступање Украјине је нешто дугорочно, ако уопште буде”.

Према дипломатама ЕУ, Руте је прихватио позивање у изјави на “релевантне споразуме”, које су “гурале” Пољска, балтичке земље и Словачка. Ти споразуми су поставили основу за процедуру о чланству.

-Нико није ушао у ЕУ преко ноћи- рекао је Андреј Пленковић, премијер Хрватске, земље која је посљедња постала чланица ЕУ 2013, прењео је ЕУРАЦТИВ.цом.

Уз разговоре о чланству, предсједник Европског савјета Шарл Мишел истакао је приједлог да се обезбиједи додатних 500 милиона еура за пружање војне помоћи Украјини.

Лидери ЕУ обећали су даљу подршку Кијеву, укључујући помоћ на обнови послије рата.

-Посвећени смо пружању подршке обнови демократске Украјине када престане руски напад- навели су лидери ЕУ.

Додали су да је ЕУ одлучна да још повећа притисак на Русију и Бјелорусију, укључујући даље санкције.

У заједничком саопштењу наводи се и да су лидери ЕУ затражили од Европске комисије и мишљење о пријавама за чланство Молдавије и Грузије који су услиједили након украјинске.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:08