Илустрација, unspalsh
15/09/2021 u 23:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски парламент одобрио 14,2 милијарде еура помоћи југоисточној Европи

Пицула и Зовко су у обраћању заступницима на пленарној сједници у Стразбуру истакли да ова финансијска подршка није замјена за политику проширења, него њена надопуна

Европски парламент је земљама југоисточне Еуропе на путу према чланству у Европској унији у среду одобрио претприступну помоћ у износу од 14,2 милијарде еура, која ће у идућем седмогодишњем периоду бити снажније условљена поштовањем европских вриједности, преноси N1.

У преговорима с Савјетом ЕУ о инструменту IPA III, којим се уређује ЕУ финансирање земаља на путу према чланству, парламент су заступали хрватски европарламентарци Жељана Зовко и Тонино Пицула који истичу и да ће, осим што ће коришћење тих средстава бити условљено напретком у реформама, Европски парламент имати снажнију улогу у надзору коришћења тих средстава, пренела је агенција Хина.

У трећој генерацији овог инструмента за раздобље 2021- 2027. предвидја се обустава помоћи у случајевима назадовања у подручју демократије, људских права и владавине права у седам земаља корисница тог фонда, Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Србији и Турској.

Помоћ Турској изазвала је највише спорова те је усвајање инструмента одгођено због гласања о амандманима заступника десне групације Идентитет и Демократија који су тражили да се обуставе преговори о приступању те земље ЕУ као и сва финансирања, посебно путем ИПА фондова.

Амандман су заступници великом већином одбацили на гласању данас, иако су се критикама турских власти, па и стања у другим земљама корисницима те помоћи, у расправи одржаној синоћ придружили и заступници других клубова.

Пицула и Зовко су у обраћању заступницима на пленарној сједници у Стразбуру истакли да ова финансијска подршка није замјена за политику проширења, него њена надопуна.

Пицула је упозорио да се „тренутно Русија, Турска, заливске земље, као и Кина, међусобно и с ЕУ надмећу за економски и политички утицај на Западном Балкану, пречесто с потпуно различитим интересима од наших“ те напоменуо да проширење и политика проширења „јамчи водећу улогу ЕУ у регији“.

-Наша финансијска улагања морају одговарати нашим амбицијама да будемо геополитички релевантни на Западном Балкану и у Турској- образложио је он износ од 14 милијарди еура помоћи.

Чланство у ЕУ као заједнички циљ може бити кохезивни фактор у иначе поларизованим друштвима, рекао је Пицула.

-На примјер, недавна догађања у Црној Гори најбољи су показатељ како успоравање реформи и политизирање религиозних догађаја уз подршку споља може имати негативан ефект на подељеност друштва и стање сигурности у земљи- навео је.

-Сјеверна Македонија и Албанија чекају неоправдано дуго на почетак преговора, премда су учиниле више него неке од земаља чланица. Косово је такође одавно испунило све критеријуме за укидање виза. Вријеме је да њихове напоре коначно верификујемо конкретним одлукама-закључио је Пицула.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:32