/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
02/02/2023 u 16:18 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski parlament pozvao EU da radi na početku pregovora o članstvu Ukrajine

Ukrajina je predala zahtjev za članstvo u EU 28. februara 2022. godine, a u junu je dobila status zemlje kandidata za članstvo

Uoči sutrašnjeg samita EU-Ukrajina u Kijevu, poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su danas rezoluciju koja ponavlja posvećenost članstvu Ukrajine u EU i potrebu za procesom pristupanja zasnovanom na zaslugama, prenosi Blic.rs.

-Evropska unija treba da "radi na početku pristupnih pregovora" i "podrži mapu puta u kojoj su navedeni sledeći koraci kako bi se omogućilo pristupanje Ukrajine jedinstvenom tržištu EU- navedeno je u tekstu rezolucije.

U tekstu se takođe pozivaju ukrajinske vlasti da uvedu suštinske reforme kako bi se što prije efikasno uskladile sa kriterijumima za članstvo u EU.

Poslanici EP naglašavaju da je pristupanje proces zasnovan na zaslugama koji uključuje poštovanje relevantnih procedura i ispunjavanje reformi u vezi sa EU i kriterijuma za pristupanje.

Ukrajina je predala zahtjev za članstvo u EU 28. februara 2022. godine, a u junu je dobila status zemlje kandidata za članstvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. mart 2023 13:29