/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
10/05/2023 u 13:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski parlament usvojio Bilčikov izvještaj o Srbiji

Izvještaj se dotiče mnogih pitanja u vezi sa napretkom Srbije na evropskom putu i oblastima u kojima je još potrebno unaprjeđenje, naveo je Bilčik

Evropski parlament je danas većinom od 508 glasova usvojio izveštaj Vladimira Bilčika, koji je stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Kako se navodi u saopštenju Bilčika, to je važan politički dokument koji ocjenjuje napredak Srbije na putu ka EU i ocrtava sljedeći korak u procesu pridruživanja, prenosi N1.

Bilčik je rekao da je njegov glavni cilj bio da predstavi realan i izbalansiran izvještaj, a da istovremeno podrži krajnji strateški cilj Srbije, a to je ulazak u Evropsku uniju, navodi se u izjavi izvjestioca EP za Srbiju.

-Izvještaj se dotiče mnogih pitanja u vezi sa napretkom Srbije na evropskom putu i oblastima u kojima je još potrebno unaprjeđenje- naveo je Bilčik.

On je pozvao na jačanje nezavisnosti pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanje nezavisnog medijskog okruženja.

-Značajni djelovi izvještaja posvećeni su energetskoj politici, posebno eliminisanju zavisnosti od Rusije i fosilnih goriva i unapređenju ekoloških pitanja- naveo je Bilčik.

Taj dokument već je izglasan na Spoljnopolitičkom odboru prethodnog mjeseca, a u međuvremenu je na njega podnijeto još 11 pisanih i jedan usmeni amandman.

Izvjestilac Vladimir Bilčik je taj usmeni amandman podnio poslije tragedija u Srbiji, uz poruku da „Evropski parlament najoštrije osuđuje scenu masovnih ubistava u Srbiji u maju 2023. i u znak žalosti i solidarnosti poziva na detaljnu istragu„.

Kako je javio reporter N1, izvještaj šalje nekoliko poruka – uz standardne pohvale o održavanju izbora i povratku opozicije u parlament, ključne poruke su da integracije zavise od nekoliko faktora: Jačanja demokratije, vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije, uređenja odnosa sa Kosovom i usklađivanja spoljne politike.

U ovom izvještaju, kako navodi, uprkos lobiranju Telekoma, ta kompanija se, ipak, pominje u kontekstu sumnje da zloupotrebljava položaj na tržištu i da je vlasti koriste za jačanje uticaja na medije. Kritikuje se i dodjela frekvencija televizijama koje su kršile Kodeks novinara, otvaranje Raša tudej u Srbiji, ali i naimenovanje Aleksandra Vulina na čelo BIA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:46