Ursula fon der Lajen / - EPA EFE
01/04/2024 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski tužilac istražuje poruke između Ursule fon der Lajen i šefa Fajzera

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) istražuje prepisku između šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i čelnika farmaceutske kompanije Fajzer Alberta Burlaa

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) poslednjih su mjeseci preuzeli istragu od belgijskih tužilaca, koji su istraživali Fon der Lajen zbog "uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali "Politiko" (Politico) i portparol tužilaštva u Liježu.

Iako tužioci EPPO-a istražuju potencijalna krivična djela, u vezi s tim slučajem još uvijek niko nije optužen, prenosi N! pisanje tportala.

Istragu su prvotno otvorile belgijske vlasti u gradu Liježu početkom 2023, nakon krivične prijave koju je podnio lokalni lobista Frederik Baldan (Frederic Baldan). Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je poslednja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proevropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je portparol poljske vlade za Politiko.

Činjenica da je EPPO od belgijskih organa preuzeo slučaj cijelom skandalu daje još ozbiljniju notu, zbog koje bi pod lupu evropskih istražilaca mogla doći i čitava Komisija, i to uoči predstojećih izbora za Evropski parlament na kojima aktualna šefica želi da osigura još jedan mandat na čelu EU.

EK do sada je uporno izbjegavala da daje ikakve zvanične informacije o slučaju, a medijima nije formalno potvrdila čak ni samo postojanje sporne prepiske između Fon der Lajen i Burlaa.

Dogovor o dostavi Fajzerovih vakcina procjenjene vrijednosti od 20 milijardi dolara, bio je interpretiran kao jedan od najvećih trijumfa Ursule fon der Lajen. Međutim, u međuvremenu se ispostavilo kako je narudžbina bila nerealno velika, zbog čega se vrijednost "propalih" doza procjenjuje na četiri milijarde eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:02