Generalna skupština UN / - SHUTTERSTOCK
23/03/2024 u 23:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finansijska kriza u UN-u: Privremeno se zatvaraju neki od objekata u Ženevi

Sjedište Ujedinjenih nacija u Ženevi mora da uštedi 13,9 miliona švajcarskih franaka zbog tekuće krize likvidnosti, zbog čega će privremeno biti zatvoreni neki od objekata svjetske organizacije u Ženevi, saopšteno je iz informativne službe UN.

- Učinićemo sve što možemo, ne ugrožavajući naš osnovni mandat, izjavila je u direktorka Informativne službe UN Alesandra Veluči za novinsku agenciju Kiston-ATS i dodala da je svako odjeljenje svjetske organizacije u Ženevi donijelo niz odluka u okviru preporuka generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, ovajvio je portal Svisinfo.

Ujedinjene nacije su zapale u krizu likvidnosti zbog kašnjenja uplata doprinosa zemalja članica, ali sredstva počinju da pristižu.

- U poslednjih 15 godina nismo imali toliko uplata u martu. Države članice reaguju. Zahtev generalnog sekretara je imao odjeka-  kazala je Veluči.

Kriza likvidnosti ipak i dalje ostaje problem, a da bi se sačuvale plate osoblja UN i garantovao mandat svjetske organizacije, već je sprovedeno nekoliko mjera, među njima i zatvaranje sjedišta Palate nacija UN na nekoliko nedjelja, čime će se uštedeti 200.000 franaka.

Uvedena su i ograničenja putovanja i troškova osoblja. Prema novim mjerama, koje važe do daljnjeg, jedan broj zgrada koje se ne koriste za sastanke biće zatvoren, a osoblje će biti premješteno u najnoviju zgradu na lokaciji Palate nacija UN u Ženevi.

Kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koja podnosi izvještaje sekretarijatu, ali ima sopstveni fond za finansiranje, takođe je pogođena finansijskom krizom UN i više desetina poslova koji podržavaju istražne komisije ili druge nezavisne mehanizme nije finansirano poslednjih mjeseci.

Nacrt dokumenta, o kome bi trebalo da se raspravlja za dvije nedjelje, predviđa nekoliko mjeseci odlaganja raznih aktivnosti UN za suočavanje sa trenutnom finansijskom krizom, a neki od efekata su značajni.

Tako se predlaže da planirane konsultacije sa ruskim civilnim društvom unutar i van zemlje neće biti održane do 2025. godine.

Gutereš osnovao nezavisnu komisiju za procjenu agencije za pomoć Palestincima

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 08:25