Ursula fon der Lajen / - HTTPS://AUDIOVISUAL.EC.EUROPA.EU//PRINTSCREEN
15/12/2023 u 22:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen o Izraelu i Palestini: Jedino rješenje su dvije države, inače ne može biti mira

Ne može biti prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze, navela je ona

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je danas podršku Evropske unije rješenju o dvije države za Izraelce i Palestince, rekavši da ne može biti mira ako taj aranžman ne bude na stolu.

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Briselu poslije sastanka lidera EU rekla da „postoji sve veći konsenzus“ o tome kako EU treba da pristupi „dan nakon“ okončanja sukoba, prenosi CNN, javlja N1.

- Ne može biti prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze, kazala je, i dodala da „Gaza ne može biti sigurno utočište za Hamas“ i da „Hamas ne može biti u upravljačkoj strukturi buduće palestinske države“.

Fon der Lajen je istakla da „reformisana palestinska uprava mora da upravlja i Zapadnom obalom i Pojasom Gaze“ i da ne bi trebalo da postoji bezbjednosno prisustvo Izraela u Gazi.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da bi EU mogla da ponudi „operativnu pomoć za jačanje palestinske vlasti“, kako bi mogla da bude u poziciji „da postane kredibilna i legitimna, ne samo administrativna, već i politička sila”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:46