Ursula fon der Lajen i Volodimir Zelenski / - EPA
04/11/2023 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen stigla u Kijev: Sa Zelenskim razgovara o putu pristupanja Ukrajine EU

Evropska komisija treba 8. novembra da objavi svoj izvještaj o stanju napretka koji su ostvarile Ukrajina, Moldavija i Gruzija i da se izjasni o tome da li će biti otvoreni pregovori o pristupanju

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je da je stigla jutros u Kijev da razgovara sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o proširenju EU.

- Ovdje sam da razgovaram o putu pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji, kao i o finansijskoj podršci EU „za rekonstrukciju Ukrajine kao moderne i prosperitetne demokratije, napisala je na Tviteru, kada je stigla na željezničku stanici u Kijevu gdje je dočekao Zelenski.

Evropska komisija treba 8. novembra da objavi svoj izvještaj o stanju napretka koji su ostvarile Ukrajina, Moldavija i Gruzija i da se izjasni o tome da li će biti otvoreni pregovori o pristupanju.

To pitanje zatim treba da razmatra evropska dvadesetsedmorica na samitu u Briselu sredinom decembra.

Tokom svoje šeste posjete Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. Fon der Lajen takođe treba da razgovara o „vojnoj podršci“ Evropljana kao i o „dvanaestom paketu sankcija“ EU protiv Rusije koje su u pripremi, rekla je ona novinarima.

Među novinarima su bili predstavnici European Newsroom koja okuplja evropske novinske agencije uključujući i Frans pres.

- Najvažnija poruka je da ponovo potvrdimo da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god je to potrebno, rekla je ona.

Kijev brine da će podrška Zapada da se smanji zbog sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa.

Tačno je da je pažnja svijeta sada više koncentrisana na Bliski istok, rekla je Fon der Lajen.

- Ali ja sam planirala ovaj put (u Kijev) odavno, to je tradicionalni tip putovanja prije predstavljanja izvještaja o proširenju EU, rekla je ona.

EU je u junu 2022. odredila Ukrajini status kandidata za članstvo, u vrlo simboličnom gestu nekoliko mjeseci poslije početka ruske invazije, a tada je dala taj status i Moldaviji.

Da bi prešla u sljedeću fazu, uključujući početak pregovora o pristupanju EU, Evropska komisija je definisala sedam kriterijuma za Kijev. Radi se o uslovima koje moraju da ispune po pitanju borbe protiv korupcije i pravnih reformi.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitri Kuleba rekao je u četvrtak da su optimisti, da su sproveli mnogo reformi i usvojili potrebne zakone da odgovore na preporuke Brisela.

Fon der Lajen je u septembru ocijenila da je Ukrajina „ostvarila veliki napredak“.

Zelenski je u obraćanju šefovima evropske dvadesetsedmorice na samitu, krajem oktobra, rekao da to pitanje treba sagledavati iz „ugla evropske bezbjednosti“.

Istovremeno EU predviđa dugoročni paket pomoći i podrške Ukrajini od 50 milijardi eura, od kojih su 33 milijrade zajmovi a 17 milijardi subvencija, iako revizija evropskog bužeta za finansiranje izaziva velike podjele među zemljama članica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. februar 2024 06:12