Ursula fon der Lajen / - SHUTTERSTOCK
04/03/2023 u 15:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lejen: Putin i drugi Rusi će u Hagu odgovarati za zločine

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinioce privedemo pravdi, navedeno je u saopštenju

Povodom najava da bi u Hagu moglo biti oformljeno pravno tijelo za procesuiranje navodnih zločina u Ukrajini, oglasila se predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen.

- Ruska Federacija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine počinjene u Ukrajini, izjavila je predsjednica Evropske komisije.

Lejenova je to navela u saopštenju o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje navodnih zločina specijalne vojne operacije protiv Ukrajine, objavljenom danas na stranici Delegacije EU u Ukrajini.

Prema njenim tvrdnjama, poznato je da su ruske snage počinile mučenja, zlostavljanja, seksualno nasilje i pogubljenja po prijekom postupku i dodala da Rusija mora da odgovara za te stravične zločine, kao i predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

- Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinioce privedemo pravdi, navedeno je u saopštenju.

Fon der Lejen je istakla da Evropska unija podržava ulogu Međunarodnog krivičnog suda dodajući da vjeruje da bi trebalo da postoji namjenski tribunal za krivično gonjenje ruskih zločina agresije.

Na međunarodnoj konferenciji u Lavovu ovog vikenda biće potpisan sporazum o formiranju novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je predsjednica Evropske komisije.

- Ponosna sam što ćete na ovoj konferenciji, kao prvi korak, potpisati sporazum o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije u Hagu. Evropska unija će nastaviti da radi, sa našim partnerima, kako bi osigurala da Rusija plati,  rekla je Ursula fon der Lejen, prenosi "Klix".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:28