Ле Пен  / Фото: VALERY HACHE/AFP
27/09/2021 u 22:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француска десничарка: Расписаћу референдум о миграцији

Ако будем предсједника, на референдуму ће бити предложени строги критеријуми за улазак на француску територију, поручује Ле Пенова

Лидерка екстремно- десничарске странке Национално окупљање Марин Ле Пен изјавила је данас да ће, уколико буде изабрана за предсједницу Француске на изборима следеће године, расписати референдум на коме ће предложити усвајање драстичних ограничења везаних за имиграцију.

Ле Пенова је на телевизији Франс 2 рекла да ће на референдуму бити предложени строги критеријуми за улазак на француску територију и за стицање француског држављанства, као и да ће француским грађанима дати приоритетан приступ социјалном становању, радним мјестима и социјалним давањима, пренео је Ројтерс.

- На референдуму ће бити комплетан нацрт закона који ће имати за циљ драстично регулисање имиграцији- рекла је Ле Пенова, која ће бити кандидат своје странке Национално окупљање на предсједничким изборима у априлу.

Одржавање референдума је дозвољено Уставом Француске, али се они ријетко користе.

Последњи велики референдум одржан је 2005. године, када су се Французи изјаснили против ратификације европског устава.

Ле Пенова се 2017. године пласирала у други круг предсједничких избора, али је побиједио Емануел Макрон, који је освојио више од 66 одсто гласова.

Макрон се још није изјаснио да ли ће се кандидовати за поновни избор, али истраживања јавног мњења показују да би он и Ле Пенова вјероватно ушли у други круг, из кога би Макрон изашао као побједник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:02