francuska zastava / - vikipedia
08/07/2022 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska nacionalizuje najveću elektroenergetsku kompaniju

Francuska premijerka Elizabet Born rekla je 6. jula da će država u potpunosti nacionalizovati kompaniju Elektrisite de Frans (EDF)

Francuska vlada je najavila nacionalizaciju najveće elektroenergetske kompanije u zemlji u nastojanju da ostvari energetski suverenitet u vrijeme dok je Evropa suočena s energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Francuska premijerka Elizabet Born rekla je 6. jula da će država u potpunosti nacionalizovati kompaniju Elektrisite de Frans (EDF), čime će vlada imati veću kontrolu nad restrukturiranjem kompanije opterećene dugom, navodi Rojters.

Kompanija EDF, u kojoj država već posjeduje 84 odsto, jedna je od najvećih evropskih kompanija za proizvodnju električne energije i nalazi se u srži francuske nuklearne strategije kojom vlada želi da ublaži posledice rasta cijena energije, dodatno povećanih zbog mogućnosti nagle obustave isporuka ruskog gasa.

Ta kompanija, međutim, kako ukazuje Rojters, umjesto da bude adut vlade, postala je njena velika glavobolja zbog godina kašnjenja u izgradnji novih nuklearnih elektrana u Francuskoj i Velikoj Britaniji, s prekoračenjem budžeta u vrednosti od više milijardi eura.

EDF se ove godine suočila sa nizom problema, ukazuje Rojters. Polovina njenih zastarjelih reaktora u Francuskoj trenutno je van mreže, zbog čega je morala više puta da smanji proizvodnju nuklearne energije u vrijeme kada se Evropa muči da pronađe alternative ruskom gasu.

Kompanija je takođe pogođena odlukama vlade koje su je primorale da prodaje struju rivalima po nižim cijenama u okviru napora da se francuski potrošači zaštite od naglog povećanja troškova života.

Francuska planira da preuzme potpunu kontrolu nad EDF, kompanijom specijalizovanom za nuklearnu energiju, suočenom s velikim dugovima, prekidima proizvodnje i konfliktnim zahtevima države, svog glavnog akcionara, dok se sprema za najveće porudžbine novih reaktora u poslednjih nekoliko decenija, piše Fajnenšel tajms.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 09:23