/ - UNSPLASH, FRANCUSKA ZASTASVA, ILUSTRACIJA
22/03/2024 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska odobrila azil za 19 dezertera iz ruske vojske

Ukupno 19 ruskih državljana dobilo je azil u Francuskoj od početka godine, saopštio je danas Nacionalni sud za azil koji je u julu 2023, načelno priznao status izbjeglice ruskim vojnicima koji su odbili da ratuje u Ukrajini.

Prema odlukama tog suda, „od 1. januara do sredine marta 2024. odobreno je 19 zahtjeva za azil“, saopštili su danas Frans presu izvori bliski pravosuđu, prenosi N1.rs.

Sud je u julu prošle godine usvojio doktrinu koja se sastoji od davanja izbjegličkog statusa ruskim državljanima koji su „pokazali postojanje ličnih rizika od progona u slučaju povratka u Rusiju, zbog propusta da se podvrgnu djelimičnoj mobilizaciji u okviru rata, koju su ruske oružane snage započele protiv Ukrajine“.

Ta doktrina, prva u Francuskoj koja se tiče dezertera iz ruske vojske, zasnovana je na evropskoj direktivi od 13. decembra 2011. i odluci Suda pravde Evropske unije od 26. februara 2015.

- Da biste zatražili zaštitu statusom izbjeglice, morate dokazati svoju mobilizaciju određenim elementima kao što su dokumenti i izjave o tome -  objasnio je sud.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:55