/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
17/10/2023 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska protjeruje 11 Rusa sa spiska radikalizovanih islamista

Da bi sprovela ta protjerivanja Francuska je od početka oktobra supila u kontakt sa Rusijom u pokušaju da dobije potrebnu konzularnu propusnicu

Francuska nastoji da protjera 11 Rusa koje obavještajne službe vode kao islamistički radikalizovane i smatraju ih "aktivnim" i "opasnim", saznaje se u Ministarstvu unutrašnjih poslova, četiri dana pošto je radikalizovani državljanin Rusije ubio nastavnika na sjeveru zemlje.

„Danas ima šezdest Rusa koji su upisani u spiskove radikalizovanih osoba, koje su aktivne, opasne“ i kojima su dozvole boravka ukinute, navelo je ministarstvo, prenosi N1.

Među njima 40 je „u zatvoru“ a „jedanaest bi mogli biti protjerani“, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ne precizirajući da li se predviđa i protjerivanje članova porodica.

Da bi sprovela ta protjerivanja Francuska je od početka oktobra supila u kontakt sa Rusijom u pokušaju da dobije potrebnu konzularnu propusnicu, navelo je Ministarstvo.

Mohamed Mguškov, ruski državljanin iz Ingušetije je u petak nožem ubio nastavnika u Arasu, on je bio na spisku radikalzovanih islamista i od skora je bio pod prismotrom obavještajne službe.

On je bio upisan na spisak označavanje radi prevencije radikalizacije sa terorističkim odlikama (FSPRT), a na tom spisku se u Francuskoj trenutno nalazi 489 stranaca sa neregulisanim papirima, navelo je ministarstvo. Među njima 214 je u zatvoru, 82 u kućnom pritvoru i 193 „u toku protjerivanja“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:46