Колинда Грабар Китановић / - Принтскрин Јутјуб
23/03/2022 u 17:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француски медиј: Столтенберга ће замијенити жена, Грабар Китаровић међу фаворитима

Она је већ била у НАТО-у на мјесту помоћнице главног секретара

Челници НАТО-а се спремају за ванредни самит, на којем ће присуствовати и амерички предсједник Џо Бајден. Међутим, док се савезници припремају за сумит, све се више шпекулише о насљеднику главног секретара Јенса Столтенберга.

Норвежанину други мандат завршава у септембру, а његов насљедник биће познат крајем јуна. “Политицо” истиче како је вријеме да на мјесто генералног секретара НАТО-а дође жена, а француски “Les Echos” је објавио листу од шест потенцијалних кандидаткиња.

Наводно је фавориткиња бивша хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић. Она је већ била у НАТО-у на мјесто помоћнице главног секретара. 

Осим Грабар-Китаровић, кандидаткиње су бивша висока представница ЕУ за вањске послове и сигурносну политику Федерика Могерини, потпредсједница белгијске владе Софи Вилмес, некадашња британска премијерка Тереса Меј , бивша естонска предсједница Керсти Каљулаид, као и норвешка политичарка и бивша министрица одбране Џенин Хенис Плашерт.

Извори из Загреба блиски Грабар-Китаровић слажу се да је она једна од најозбиљнијих кандидаткиња.

 - Више је разлога за то, Грабар-Китаровић је већ била у НАТО-у, као помоћница главног секретара у периоду од 2011. до 2014. године, те је оставила одличан утисак. Била је уједно и прва жена на тој дужности. Има заиста богату биографију, била је предсједница државе, министарка, амбасадорка у Вашингтону, а јако је важно и што има одличне односе с Американцима – рекао је саговорник Јутарњег листа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:23