Емануел Макрон / - принтскрин
19/04/2022 u 20:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Франсцуски премијер најавио оставку ако Макрон поново буде предсједник

Кастекс, иначе из редова десничарске странке Републиканци, као разлог могуће оставке је навео да је један од оних који мисле да је потребан нови подстицај после поновног избора Макрона

Француски премијер Жан Кастекс изјавио је да намјерава да поднесе оставку послије другог круга предсједничких избора уколико на њима побиједи одлазећи предсједник, центриста Емануел Макрон, пренио је радио Франце Инфо.

- Поднијећу оставку своју и владе у данима послије избора уколико Макрон буде поново изабран, рекао је Кастекс и додао да све зависи од изборних резултата.

Премијер је наговијестио могућност да остане на власти до парламентарних избора заказаних у јуну уколико на предсједничким изборима побиједи лидерка екстремне деснице Марин Ле Пен, пошто му то дозвољава Устав.

Кастекс, иначе из редова десничарске странке Републиканци, као разлог могуће оставке је навео да је један од оних који мисле да је потребан нови подстицај после поновног избора Макрона.

Премијер је за Ле Пенову рекао да она никада није ничим управљала нити је била на власти.

- Управљали смо овом величанственом државом Француском... Наравно да радимо свој дио посла, али пазите, најгоре је увијек могуће. Политика Ле Пенове, која се представља у лепом руху добре мајке, остаје политика породице Ле Пен и то би било драматично за нашу земљу" ако би побиједила, упозорио је Кастекс алудирајући на оца Жан-Марија Ле Пен.

Ле Пен, који је руководство странке предао ћерки која га је потом избацила, генерално се противи Европској унији и усредсређује се на француску традиционалну културу и високу стопу незапослености. Залаже се за ограничено досељавање странаца у Француску, већа улагања у одбрану, цензуру културе, увођење смртне казне и евроскептицизам.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:12