/ FOTO: FRONTEX
18/09/2023 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kriminalci često rastavljaju vozila na dijelove kako bi ih lakše prenijeli preko granica

Kriminalci pokušavaju izvući ukradene automobile iz EU prije nego što se uopšte pojave u međunarodnoj bazi podataka

Otkrivanje ukradenih automobila trka je s vremenom. Kriminalne organizacije uključene u krađu automobila širom Evrope stalno mijenjaju svoje metode kako bi izbjegli otkrivanje, navode iz Frontex-a.

Često rastavljaju vozila na dijelove kako bi ih lakše prenijeli preko granica, a službenicima za sprovođenje zakona teže da ih prate. Kriminalci često pokušavaju izvući ukradene automobile iz EU prije nego što se uopšte pojave u međunarodnoj bazi podataka.

- Prošle godine su nacionalne vlasti prijavile Frontexu zapljenu 670 ukradenih automobila. U zajedničkim operacijama Frontexa otkriveno ih je 416, dvostruko više nego prethodne godine. Pored toga, registrovana su 33 slučaja ukradenih autodijelova i 122 slučaja prevare u dokumentima u vezi sa vozilom. Motorni kriminal i dalje ima najveći uticaj na istočne kopnene granice EU. Kriminalci su pokušali da iskoriste ogroman broj ljudi koji su prešli granice EU nakon izbijanja rata u Ukrajini. Iskoristili su ovu „priliku“ da izbace ukradene automobile iz EU, često koristeći originalne podatke o registraciji drugog vozila iste marke i modela- navode iz Frontex-a.

Frontex raspoređuje 92 službenika za otkrivanje kriminala iz motornih vozila i 177 stručnjaka za dokumente u svoje operacije.

Policajci su obučeni da identifikuju zločine ili nepravilnosti u vezi sa vozilima koja prelaze granice EU. Njihov svakodnevni rad zahtijeva tehničko poznavanje automobila, čamaca, kamiona, njihovih motora, identifikacijskih (VIN) brojeva vozila i tržišne vrijednosti, kao i sigurnosnih karakteristika raznih dokumenata.

- U 2022. godini, dva od svaka tri zaplijenjena vozila otkrivena su zahvaljujući pojavljivanju u Šengenskom informacionom sistemu ili Interpolovoj bazi podataka. Krađa automobila i prevara dokumenata idu ruku pod ruku: u većini slučajeva ukradenih vozila otkrivena je i lažna dokumenta, uključujući manipulaciju VIN-om, falsifikovane ili krivotvorene registracione dokumente vozila i registarske tablice- pojašnjavaju.

To je razlog zašto je stručnost graničara u prevari dokumenata vezanih za vozila ključna za suzbijanje kriminala u vezi sa motornim vozilima.

- Do sada je ove godine više od 330 ukradenih vozila i 530 dijelova otkriveno u operacijama Frontexa u 2023. Samo prošlog mjeseca prijavljeno je devet slučajeva ukradenih vozila ili otkrivanja dijelova u operaciji Tera, koja pokriva vanjske kopnene granice EU od Finske do Grčke. U dva slučaja, Frontex stručnjak za kriminalističke poslove koji radi na hrvatsko-bosanskoj granici dobio je provjerene informacije o automobilima za koje je prijavljeno da su ukradeni u Njemačkoj. Jedan od automobila bio je parkiran u Hrvatskoj, drugi u Bosni i Hercegovini, blizu granice. Zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim vlastima i bosanskom policijom, automobili su zaplijenjeni, a vozači uhapšeni. Uz pomoć naših službenika otkrivena su još dva ukradena automobila u Hrvatskoj i Grčkoj zahvaljujući upozorenjima SIS-a- navode iz Frontex-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:42