Petković i Bisljimi sa Lajčakom / Twitter Miroslav Lajčak
04/04/2023 u 18:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu, u toku trilaterala s Lajčakom

Tema današnjih razgovora u Briselu je sprovođenje sporazuma iz Ohrida

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastali su se odvojeno u Briselu sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom. Nešto poslije 17 časova počeo je njihov trilateralni sastanak, javio je reporter N1 iz Brisela. Tema današnjih razgovora u Briselu je sprovođenje sporazuma iz Ohrida.

„Danas sam domaćin sastanka u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača u Briselu, na kom se razgovara o primjeni Sporazuma o putu ka normalizacije i hitnim aktuelnim pitanjima“, napisao je Lajčak na Tviteru uz fotografije sa Bisljimijem i Petkovićem.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano izjavio je uoči susreta šefova pregovaračkih timova da EU očekuje od obje strane da doprinesu i stvore potrebnu atmosferu za konstruktivno angažovanje i pomirenje.

Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine je važan, ocijenio je Stano, jer će biti njihov prvi zvaničan susret poslije sklapanja Ohridskog sporazuma, a oni će raditi na potezima za primjenu dogovora iz tog sporazuma i njegovog aneksa.

Kosovo i Srbija, prema riječima visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borelja, postigli su u februaru u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa, a potom u martu u Ohridu sporazum o implementaciji tog dogovora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je izjavio da je taj sporazum postao novi pregovarački okvir, ali da ga on nije potpisao, kao i da se nije usmeno saglasio sa njim, što ga, prema njegovim riječima, ne čini pravno obavezujućim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:48