/ FOTO GOOGLE SKIRINŠOT
21/10/2022 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Google kažnjen sa 161 milion dolara

Indijski državni regulator za konkurentnost optužio je Google da i dalje sklapa "jednostrane sporazume" sa proizvođačima pametnih telefona kako bi osigurao dominaciju svojih aplikacija

Indijske vlasti kaznile su Google sa 13 milijardi rupija (161 milion dolara) zbog korištenja svoje Android platforme da dominira tržištem, javlja BBC.

Indijski državni regulator za konkurentnost optužio je Google da i dalje sklapa "jednostrane sporazume" sa proizvođačima pametnih telefona kako bi osigurao dominaciju svojih aplikacija, prenose Nezavisne.

Google-u je naređeno da "prestane i odustane" od takvih praksi. Kompanija se još nije oglasila oko kazne ili optužbi.

Regualtor za konkurentnost Indije (CCI) naveo je u saopštenju u četvrtak da Google "zloupotrebljava licenciranje svog Android operativnog sistema za čitav niz pametnih telefona različitih proizvođača, web pretraživača, pregledavanja i usluga video hostinga".

Rečeno je da Google ulazi u prisilne sporazume sa proizvođačima uređaja kako bi osigurao da se koristi čitav set njegovih aplikacija - kao što su Google Chrome, YouTube, Google Maps i druge.

U saopštenju se dodaje da ova praksa guši konkurenciju i daje Google-u kontinuiran pristup podacima o potrošačima i unosnim mogućnostima oglašavanja.

CCI je takođe zatražio od Google-a da ne prisiljava proizvođače uređaja da unaprijed instaliraju njegove aplikacije i da mora dozvoliti proizvođačima i korisnicima da instaliraju aplikacije po svom izboru tokom početnog podešavanja uređaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 01:47