/ - BANKAR.ME
22/09/2023 u 21:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka će kontrolisati nabavne cijene namirnica: Za lažne popuste drakonske kazne

Naš cilj su trajni i vidljivi padovi cijena i podsticanje konkurencije, navo je grčki ministar

Vlasti u Grčkoj najavile su oštru borbu i kontrolu cijena proizvoda u velikim marketima, koji će morati da daju na jasan uvid cjenovnike svojih dobavljača za osnovne namirnice.

- Nećemo se kriti iza statistike. Niko ne može da bude srećan kada postoje porodice koje sebi teško mogu da priušte osnovne stvari - izjavio je grčki ministar za razvoj Kostas Skrekas - prenosi Rojters.

Skrekas je rekao da će veliki lanci supermarketa morati da obavijeste vlasti o cijenama koje naplaćuju njihovi dobavljači, što se posebno odnosi na voće i povrće.

- Naš cilj su trajni i vidljivi padovi cijena i podsticanje konkurencije - istakao je Skrekas i dodao da će supermarketi koji nude lažne popuste morati da plate drakonske kazne.

Inflacija u Grčkoj koja je dostigla rekordne nivoe tokom pandemije se primirila, a u avgustu je ona iznosila 3,5 odsto.

Uprkos tome, cijene hrane su u avgustu porasle za 10,8 odsto međugodišnje, a mnoge porodice imaju probleme sa osnovnom nabavkom.

Grčka vlada je počev od februara ponudila mjesečnu naknadu za osobe sa niskim primanjima da bi im pomogla oko osnovnih troškova.

Potrošači u Crnoj Gori se takođe žale na visoke cijene, posebno u poslednjih godinu dana, što bi moglo da ima veze sa visokim maržama u trgovinama.

Bokan pozvao LIDL da dođe u Crnu Goru; Damjanović: Rast cijena izuzetno visok

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 04:23