илустрација, pixabay / - илустрација, PIXABAY
12/09/2021 u 20:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грчке власти блокирају нови талас авганистанских избјеглица

Страхује се да би, због нових талибанских власти у Авганистану, могао да се понови сценарио из 2015. године

Грчка ће настојати да блокира потенцијални талас авганистанских избјеглица које бјеже од талибанске власти, али јој је потребно више помоћи од Европске уније (ЕУ) око мигрантске кризе, казао је грчки премијер Kиријакос Мицотакис.

- Не можемо имати европске земље које вјерују да би Грчка сама требало да ријеши овај проблем и да их се то уопште не тиче, с обзиром на то да могу држати границе чврсто и херметички затворене - рекао је Мицотакис на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Страхује се да би, због нових талибанских власти у Авганистану, могао да се понови сценарио из 2015. године, када је скоро милион Сиријаца, Иранаца и Авганистанаца побјегло у Европу преласком у Грчку из Турске.

Мицотакис је казао да је Грчка Влада од ЕУ добила солидарност у смислу финансијске помоћи, али је, како је навео, Грчка та која обавља њихов посао када су у питању обалска стража, полиција и оружане снаге.

Он је поручио да ће Грчка "наставити да чини тако".

Грчка је у региону Еврос, на граници са Турском подигла ограду дугачку 40 километара, а расписала је и тендере за изградњу објеката за мигранте који ће се налазити на острвима близу Турске, због чега је добила критике од група за људска права, наводи Ројтерс.

- Имамо инфраструктуру у случају да се суочимо са новим новим догађајем, а то је талас миграната из Авганистана - рекао је Мицотакис.

Он је оцијенио да је најбољи начин Европе за исказивање солидарности договарање заједничке политике, али је додао и да по том питању није оптимиста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:30