/ - SHUTTERSTOCK
18/01/2023 u 09:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Greta Tunberg puštena iz pritvora nakon provjere identiteta

Kako navodi policija, Tunberg je puštena na slobodu nakon provjere identiteta, prenosi Rojters

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg puštena je na slobodu, nakon što je, zajedno sa drugim aktivistima, zadržana u pritvoru tokom protesta protiv rušenja jednog sela u Njemačkoj radi proširenja rudnika uglja, saopštila je policija.

Kako navodi policija, Tunberg je puštena na slobodu nakon provjere identiteta, prenosi Rojters.

Tunberg bila je u grupi demonstranata koji su juče privedeni tokom protesta protiv kopanja uglja u rudniku u blizini njemačkog sela Licerat. Iz policije je za Bi-Bi-Si ranije rečeno da Tunberg nije uhapšena i da će biti puštena nakon što se izvrši provjera njenog identiteta, kao i da će i ostali privedeni demonstranti, nakon provjere identiteta, biti pušteni bez podizanja optužnice.

Tunberg, 20-godišnja švedska klimatska aktivistkinja, od prošlog petka se više puta pojavljivala na protestu u regionu Licerata, između Ahena i Dizeldorfa, nakon odluke da u tom selu počne iskopavanje lignita.

Tunberg je prije pet godina skrenula pažnju svjetske javnosti na sebe kada je organizovala proteste srednjoškolaca za klimu koji su poprimili svjetski karakter. Njen lični protest organizovan 15. marta 2019. godine, pod sloganom „Školski štrajk za klimu“ ispred švedskog parlamenta u Stokholmu pridobio je pažnju medija, a procijenjeno je da joj se pridružilo 1,4 miliona studenata iz 112 država.

Tri člana norveškog parlamenta su je nominovali za svoj aktivizam.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. jun 2023 03:27