Greta Tunberg / - SHUTTERSTOCK
26/11/2022 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Greta tuži Švedska zbog nedovoljnih napora u borbi protiv klimatske krize

Prema zakonu o klimi koji je Švedska usvojila 2017. godine, nacionalne vlasti su dužne da daju sve od sebe da smanje emisije gasova staklene bašte kako bi do 2045. dostigle neto nulu

Grupa od više od 600 švedskih mladih ljudi, uključujući "aktivistkinju" za zaštitu životne sredine Gretu Tunberg, tužila je državnu vladu zbog nedovoljnih napora u borbi protiv klimatske krize.

U petak, demonstracije koje je sazvala omladinska organizacija Aurora prošetale su švedskom prestonicom da bi podnijele grupnu tužbu Okružnom sudu u Stokholmu. Grupa želi da pravosuđe presudi da je Švedska prekršila ljudska prava svojih građana vodeći neadekvatnu klimatsku politiku.

- Mi smo 636 mladih ljudi u Aurori koji tuže švedsku državu zbog nedovoljne klimatske akcije - napisala je Tunberg na Tviteru, dodajući da „kada država sprovodi klimatsku politiku koja ugrožava naša ljudska prava, krši zakon“. 

Kasnije je takođe primijetila da je Crni petak, koji označava početak sezone božićne kupovine, ali je i simbol prekomjerne potrošnje, „savršen dan da se tuži država“ zbog klime.

- Dakle, to smo uradili. Vidimo se na sudu! - dodala je Greta.

Prije tužbe, Aurora je napisala otvoreno pismo upućeno nekolicini visokih švedskih zvaničnika, uključujući premijera Ulfa Kristersona i ministarku za klimu Rominu Pourmokhtari, zahtijevajući, između ostalog, da Švedska „uzme pravičan udio“ u smanjenju emisije gasova staklene bašte u kako bi se ograničilo povećanje globalne prosječne temperature na 1,5 stepeni C (2,7 F) u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

Prema zakonu o klimi koji je Švedska usvojila 2017. godine, nacionalne vlasti su dužne da daju sve od sebe da smanje emisije gasova staklene bašte kako bi do 2045. dostigle neto nulu.

Međutim, nova švedska vlada formirana u oktobru ukinula je Ministarstvo životne sredine u široko kritikovanom potezu, dok je njegove dužnosti prenijela na Ministarstvo za preduzetništvo i inovacije. Njegov novi budžet je takođe osuđen zbog mjera koje mogu povećati emisije iz sektora transporta.

Vrhovni sud Holandije je 2019. godine potvrdio odluku kojom je vladi naloženo da učini mnogo više na smanjenju emisije ugljenika, insistirajući da je u obavezi da zaštiti ljudska prava svojih građana pred klimatskim promjenama - preneo je RT.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. februar 2023 04:06