Нуклеарна електрана Запорожје / - (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)
07/02/2024 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grosi će posjetiti nuklearnu elektranu Zaporožje

Posjeta Grosija dolazi u trenutku kada je Rusija pokrenula novi talas raketnih udara na ciljeve u Ukrajini, čime je izazvan djelimični nestanak struje u Kijevu

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi trebalo bi da danas otputuje u nuklearnu elektranu Zaporožje, koju je okupirala Rusija, kako bi procijenio situaciju zbog zabrinutosti za sigurnost elektrane.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, posjeta Grosija dolazi u trenutku kada je Rusija pokrenula novi talas raketnih udara na ciljeve u Ukrajini, čime je izazvan djelimični nestanak struje u Kijevu.

U napadima je ubijena najmanje jedna osoba, u Mikolajevu na jugu Ukrajine.

Rano jutros proglašena je uzbuna za vazdušni napad za cijelu teritoriju Ukrajine, a fragmenti oborene ruske rakete u Kijevu oštetili su električne vodove, ostavljajući dio glavnog grada bez struje i grijanja.

"Fragmenti projektila oštetili su dvije visokonaponske linije. Neki potrošači na lijevoj obali (rijeke Dnjepar) trenutno su bez struje", napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

On je naveo da je šest osoba povrijeđeno.

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandar Sjenkević kazao je da je tom gradu jedna osoba poginula nakon ruskog udara.

Grosi je u utorak u Kijevu razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom energetike Hermanom Haluščenko i drugim ukrajinskim zvaničnicima, uoči njegove posjete Zaporožju, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Rusija je okupirala elektranu ubrzo nakon što je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a njenih šest nuklearnih reaktora sada miruje.

IAEA je više puta izrazila zabrinutost zbog mogućnosti nuklearne katastrofe u elektrani usred borbi u tom području.

Zelenski je na sastanku sa Grosijem rekao da ruska okupacija Zaporožja mora da se završi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:25