/ - UN
15/02/2023 u 13:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš o klimatskim promjenama: Prijeti nam kataklizma biblijskih razmjera

Povećanje tempa kojim se nivo mora povećava prijeti „masovnim egzodusom čitavog stanovništva sa biblijskim razmjerama, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš

Gutereš je rekao da bi neke zemlje mogle da prestanu da postoje, da se udave pod talasima.

“Klimatska kriza uzrokuje porast nivoa mora brže nego u posljednjih tri hiljade godina, donoseći bujicu nevolja za skoro milijardu ljudi, od Londona do Los Anđelesa i od Bangkoka do Buenos Ajresa. Neke zemlje bi mogle da prestanu da postoje, da se udave pod talasima”, rekao je Guteres.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN-a, Gutereš je rekao da je potrebno smanjenje emisije ugljen-dioksida, rješavanje problema kao što su siromaštvo, koje pogoršava uticaj porasta mora na zajednice i razvoj novih međunarodnih zakona za zaštitu onih koji su postali beskućnici, čak i ako nemaju državljanstva. On je rekao da porast nivoa mora nosi zastrašujuće prijetnje, koje će nanijeti štetu životima, ekonomijama i infrastrukturi i imati “dramatične implikacije” na globalni mir i bezbjednost.

“Značajan porast nivoa mora je već neizbježan sa sadašnjim nivoima globalnog zagrijavanja, ali posljedice neuspjeha u rješavanju problema su nezamislive. Zajednice koje leže na morima mogle bi da nestanu zauvijek. Bili bismo svjedoci masovnog egzodusa čitave populacije u biblijskim razmjerama. I vidjeli bismo sve žešću konkurenciju za slatku vodu, zemljište i druge resurse. Imali bismo egzoduse koji se mjere stotinama miliona ljudi”, upozorio je Gutereš.

Komitet UN-a za ljudska prava je 2020. godine presudio da je nezakonito da vlade vraćaju ljude u zemlje u kojima bi njihovi životi mogli biti ugroženi klimatskom krizom.

Nova kompilacija podataka Svjetske meteorološke organizacije (SMO) pokazuje da nivo mora brzo raste i da se globalni okean zagrijavao brže nego u bilo kom trenutku u posljednjih 11 hiljada godina. Nivo mora raste kako se toplija voda širi, a ledene kape i glečeri se tope.

Generalni sekretar SMO Petri Talas je upozorio da podizanje nivoa mora “predstavlja rizik po ekonomije, sredstva za život, naselja, zdravlje, blagostanje, bezbjednost hrane i vode i kulturne vrijednosti u bliskoj ili daljoj perspektivi”.

„Čak i ako se globalno zagrijavanje nekim čudom ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, i dalje će doći do značajnog porasta nivoa mora. Povećanje nivoa mora za oko pola metra do 2100. godine je vjerovatno. Ipak, SMO nam sada najavljuje da će doći do porasta od dva do tri metra u narednih dvije hiljade godina, ako se zagrijavanje ograniči na 1,5 stepeni i dva do šest metara ako se ograniči na dva stepena. Mi sada nemamo optimizam da će se ograničiti na 1, 5 stepeni. Najambicioznije što možemo da očekujemo je porast od 2, 4 stepena, a to je skoro kataklizma”, naglasio je generalni sekretar UN-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. septembar 2023 03:27