Antonio Gutereš / - EPA
24/02/2024 u 12:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš o Ukrajni: Krajnje vrijeme za pravedan mir

Vrijeme je da se ponovo posvetimo Povelji i obnovimo poštovanje međunarodnog prava - rekao je Gutereš, ističući da je to put ka miru i bezbjednosti u Ukrajini i širom svijeta

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN održanoj povodom dvije godine rata u Ukrajini da je krajnje vrijeme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine UN.

Gutereš je na sjednici održanoj u petak izrazio duboku zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba i istakao fundamentalnu potrebu da se poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, objavljeno je na sajtu UN.

- Vrijeme je da se ponovo posvetimo Povelji i obnovimo poštovanje međunarodnog prava - rekao je Gutereš, ističući da je to put ka miru i bezbjednosti u Ukrajini i širom svijeta.

Gutereš je rekao da je rat u Ukrajini doveo do povećanja globalnih tenzija i zaoštravanja globalnih odnosa.

- Dvije godine kasnije i deceniju od pokušaja ruske ilegalne aneksije ukrajinske Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja, rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Evrope - rekao je Gutereš i podsjetio na princip UN o suvjerenoj ravnopravnosti svih članica svjetske organizacije.

Gutereš je naveo da, na osnovu Povelje UN, svi međunarodni sporovi treba da se rješavaju mirnim sredstvima i ukazao na stradanje civila i na ruskoj i na ukrajinskoj strani.

- U Ukrajini je poginulo najmanje 10.500 civila, a mnogo više ih je povrijeđeno; škole, bolnice i druga vitalna civilna infrastruktura su uništeni, a nekoliko stotina gradova i sela nema struju tokom surove zime - naveo je Gutereš.

Prema njegovim riječima, nekoliko miliona ljudi je protjerano iz svojih domova.

Gutereš je naveo da rat takođe šteti narodu Rusije, da hiljade mladih Rusa ginu na linijama fronta i da u napadima na ruske gradove stradaju civili.

(VIDEO) Rajzing Rajnke: Pozivamo Kremlj da prekine agresiju i ilegalni osvajački rat

Ambasadorka i stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je na sjednici da je rat koji traje već dvije godine pogoršao globalnu situaciju, doveo do nesigurnog snabdijevanja hranom i energijom i nanio neprocjenjivu štetu životnoj sredini.

Pozvala je na veću podršku Ukrajini, kako bi se toj zemlji pomoglo da se bori, kako je navela, za pravedan i trajni mir, zasnovan na osnovnim principima Povelje UN.

Ruski ambasador i stalni predstavnik u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sjednici da što sukob duže traje, to će ishod biti manje povoljan za Ukrajinu.

Nebenzja tvrdi da se rat u Ukrajini produžava zbog kontinuirane podrške Zapada Kijevu.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je ime Rusije, kako je naveo, "sinonim za agresiju, ratne zločine i varvarstvo", tvrdeći da Rusija u SB UN zauzima mjesto Sovjetskog Saveza koji više ne postoji i da zato nema zakonsko pravo da bude prisutna u SB UN.

Ambasador i stalni predstavnik Kine pri UN Džang Jun istakao je da međunarodna zajednica treba da aktivno traga za razumnim rješenjem za sukob u Ukrajini kako bi osigurala trajni mir.        

Džang je rekao da napori treba da se fokusiraju na političko rješenje, zaustavljanje neprijateljstava i pokretanje direktnih pregovora Rusije i Ukrajine i vraćanje mira, dodajući da se Kina protivi sankcijama koje su uvele SAD i Velika Britanija, koristeći, kako je naveo, "pitanje Ukrajine kao izgovor".

Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron rekao je da svi moraju da se  suprotstave predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ne samo iz simpatija prema Ukrajini, već zato što su, kako je naveo, "njegovi (Putinovi) postupci u Ukrajini opasni za sve ostale".

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne rekao je na sjednici da Rusija dvije godine vodi, kako je naveo, "nepravedan, neopravdan i protivzakonit agresorski rat".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:58