Vladimir Putin / - EPA
08/02/2023 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hag: Putin ne može biti krivično gonjen u slučaju pada malezijskog aviona MH17

Putin ima imunitet, on je u vrijeme pada MH17 bio lider države, sada je lider države, tako da ne može da bude krivično gonjen, kazala je predstavnica holandskog tužilaštva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uživa imunitet kao lider države, stoga ne može biti krivično gonjen u slučaju pada malezijskog aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine 2014. godine, izjavila je predstavnica holandskog tužilaštva Digna van Bucelar.

„Putin ima imunitet, on je u vrijeme pada MH17 bio lider države, sada je lider države, tako da ne može da bude krivično gonjen“, kazala je predstavnica.

Takođe, holandsko tužilaštvo smatra da je u slučaju MH17 rusko rukovodstvo sudelovalo u donošenju odluke o isporuci sistema „buk“ Donjeckoj Narodnoj Republici.

„Postoje ubjedljivi razlozi da se vjeruje da je u Rusiji predsjednik donio odluku o isporuci sistema 'buk' separatistima u DNR. Do tog zaključka je došla Zajednička istražna grupa tokom istrage o licima koje su u Rusiji umiješane u pad aviona“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pritom je precizirano da istraga nema dovoljno dokaza za krivično gonjenje tih lica.

Takođe se navodi da istražitelji nisu uspjeli da utvrde identitete članova posade koji su rukovali PVO sistemom „buk“ iz koga je oboren avion na letu MH17, niti da utvrde zašto je posada sistema „buk“ lansirala raketu na avion.

„Došli smo do kraja istrage u slučaju MH17. Smatramo da dalje odgovore na pitanja treba tražiti u Rusiji“, poručila je Bucelar na pres-konferenciji u Hagu.

Okružni sud u Hagu je 17. novembra završio prvostepeno suđenje po predmetu o padu aviona MH17 2014. godine. U obrazloženju presude navodi se da je avion bio oboren raketom lansiranom iz PVO sistema „Buk“ u Donjeckoj oblasti, tada pod kontrolom DNR. Sud je izrekao doživotne zatvorske kazne trojici optuženih, dok je ruski državljanin Oleg Pulatov proglašen nevinim.

Nakon presude oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštivši da Moskva žali što je sud u Hagu zanemario principe nepristrasnog suđenja zarad političke konjukture. MIP Rusije smatra da je u osnovi postupka po predmetu pada aviona MH17 je politički nalog usmeren protiv Rusije.

Pad aviona MH17

Sudski proces u slučaju pada aviona na letu MH17 počeo je u Holandiji 9. marta 2020. godine. Sudi se trojici državljana Rusije i jednom državljaninu Ukrajine: Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Ukrajincu Leonidu Harčenku. Pulatova na sudu zastupa međunarodna advokatska grupa, dok se ostalima osumnjičenima sudi u odsustvu. Osmog juna 2021. godine počelo je razmatranje predmeta u meritumu. U optužnici holandskog tužilaštva od decembra 2021. godine traži se da se sva četvorica optuženih osude na doživotnu robiju „zbog organizovanog uništavanja aviona, koje je dovelo do pogibije 298 ljudi i ubistva putnika koji su se nalazili u avionu“.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživio. Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Ukrajinske vlasti odbile su da dostave podatke sa svojih radara, a SAD nisu dostavile istrazi satelitske snimke, gdje se, kako tvrde, vidi trenutak lansiranja rakete. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. Kako je izjavljivao zamjenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumenta koja svjedoče da je raketa „Buk“, koja je oborila avion, pripadala Ukrajini i lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, ali su istražitelji ignorisali tu informaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:55