Обавезне ковид пропуснице / - РТРС
17/12/2021 u 22:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хакери у Француској направили 54.000 лажних kovid пропусница

Причу о медицинској сестри је објавио Уест-Франсе, који тврди да су лажне пропуснице већ “у промету”

Хакери су наводно дошли у посјед приватних детаља о сестри у француском граду Нанту те су ове податке искористили како би направили 54.000 лажних ковид пропусница. У међувремену је француска влада саопштила да је досад открила 110.000 лажних пропусница.

Причу о медицинској сестри је објавио Уест-Франсе, који тврди да су лажне пропуснице већ “у промету”.

Француски систем ковид пропусница функционише слично као и системи за пропуснице у остатку Европске уније. Систем функционише тако што упарује “јавни кључ” који садржи QР код на телефону вакцинисане особе те “приватни кључ” који је у посједу болнице, апотеке или пружаоца здравствених услуга који ју је вакцинисао. На локацијама на којим се провјеравају пропуснице врши се скенирање кода, а уколико је пропусница валидна, приказује се зелени штрик. У супротном се појављује црвени крст.

Један приватни кључ попут оног који је имала медицинска сестра у Нанту може се користити за креирање неограниченог броја радних пропусница, због чега је ова информација веома вриједна за хакере и преваранте, а неки је користе за продају лажних пропусница путем интернета.

Повлачење лажних пропусница представља додатни проблем властима, јер како би се поништила пропусница, свака која је настала од истог приватног кључа мора бити поништена. То значи да се морају направити нове пропуснице за оне који их заиста легално посједују.

Прича из Нанта је најновија у низу сличних инцидената у Француској. Фармацеут из околине Ангерса је у септембру пријавио хаковање свог приватног кључа од којег је направљено 2.700 лажних пропусница, а то је открио након што је добио необично велик број захтјева на компјутер како би се провјерила аутентичност нових пропусница.

У предграђу Париза је прошлог мјесеца ухапшен љекар након што је наводно продао 220 лажних пропусница по цијени од по 1.000 еура.

Француски министар унутрашњих послова Гералд Дарманин је у четвртак изјавио да је влада открила 110.000 лажних пропусница те да је ухапшено више од 100 људи повезаних с преварама. Казне за кориштење лажних пропусница иду и до пет година затвора, но Дарманиње рекао да ће власти амнестирати свакога ко призна грешку и вакцинише се.

Француски систем цовид пропусница је уведен током љета, а захтјева од грађана да покажу доказ о вакцинацији или негативан тест како би ушли у барове, ресторане, трговачке центре и јавни транспорт. Систем се показао контроверзним, а било је и протеста на улицама француских градова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:48