/ - SHUTTERSTOCK
21/03/2023 u 16:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Hil je naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsjećajući da je to obaveza koja je prihvaćena prije 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obje strane dio procesa evropskih integracija, prenosi N1.

Hil je za agenciju FoNet naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsjećajući da je to obaveza koja je prihvaćena prije 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg moraju da se pridržavaju i obezbijede njegovu implementaciju, rekao je Hil i dodao da je ZSO važna da srpskoj zajednici na Kosovu obezbijedi sigurnost i budućnost.

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno vidjeti narednih nedjelja i mjeseci, predvidio je Hil.

Upitan o izjavi predsjednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primjenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

Umjesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova, poručio je Hil.

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujući bez obzira na to što nije potpisan i biće dio pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela ovih dana. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. A Srbi na Kosovu zbunjeni su, jer nisu dobili jasnu poruku.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 13:40