/ - FOTO: TVITER
24/09/2023 u 18:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hiljade Španaca na protestu protiv amnestije katalonskih političara

Prema procjeni vlasti, na ulice je izašlo 40.000 ljudi

Desetine hiljada Španaca protestovalo je danas u Madridu protiv mogućih planova vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza da amnestira zagovarače katalonske nezavisnosti da bi ostao na vlasti nakon izbora na kojima nije uspio da pobijedi.

Noseći španske zastave, pristalice opozicione konzervativne Narodne partije pristigli su iz cijele Španije da bi prisustvovali mitingu u Madridu. Prema procjeni vlasti, na ulice je izašlo 40.000 ljudi.

Sančez, koji je bio drugi na izborima u julu, mogao bi da ostane na funkciji ako dobije podršku bivšeg katalonskog lidera u egzilu Karlesa Puđdemona, čija partija “Zajedno za Kataloniju” kontroliše sedam mjesta u parlamentu.

Puđdemon, koji je na listi traženih u Španiji zbog pokušaja odvajanja regiona, zahtijeva da se odustane od sudskog postupka protiv političara zagovarača nezavisnosti Katalonije kao uslov za njegovu podršku.

Alberto Nunjez Feijo, lider Narodne partije koja je osvojila najviše glasova 23. jula, rekao je da nikada neće pristati na zahtjeve za amnestiju organizatora referenduma o nezavisnosti u Kataloniji 2017. godine, koji je održan uprkos tome što su sudovi proglasili da je nezakonit.

“Povlačenje krivičnih postupaka značilo bi amnestiju zavjerenika puča”, rekao je Feijo pristalicama na mitingu u Madridu, prenosi Srna.

Sančez je danas održao svoj politički miting u Gavi, u blizini glavnog grada Katalonije – Barselone. On nije pomenuo amnestiju, ali je rekao da socijalisti žele da prevaziđu društvene podjele zbog katalonske krize.

“Pokušavamo da okrenemo stranicu”, rekao je on pristalicama.

Sančez je 2021. godine pomilovao devet pristalica samostalnosti Katalonije koji su bili u zatvoru zbog svoje uloge u borbi za nezavisnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:21