Ilustracija / Shutterstock
21/04/2023 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Holandija zabranjuje prodaju nikotinskih kesica

Nova pravila će takođe zabraniti upotrebu nikotinskih flastera i drugih nikotinskih proizvoda bez duvana na mjestima gdje je pušenje zabranjeno

Holandska vlada saopštila je danas da će zabraniti prodaju svih vrsta nikotinskih kesica i da će proširiti pravila o duvanu na sve druge vrste nikotinskih proizvoda koji nisu duvan. Vlada je saopštila da će zabrana olakšati poštovanje pravila o nikotinskim kesama, koje su trenutno dozvoljene samo ako sadrže manje od 0,035 grama nikotina.

Nova pravila će takođe zabraniti upotrebu nikotinskih flastera i drugih nikotinskih proizvoda bez duvana na mjestima gdje je pušenje zabranjeno. Vlada je rekla da će takođe prekinuti oglašavanje nikotinskih proizvoda bez duvana, segment koji se smatra veoma važnim za duvanske kompanije jer pokušavaju da se odmaknu od štetnih cigareta i konačno prestanu da puše. 

- Duvanska industrija nastavlja sa lansiranjem novih proizvoda koji mladima olakšavaju kontakt sa nikotinom. To je loše, jer nikotin izaziva zavisnost i štetan. Zato mi je drago što ćemo sada ove proizvode tretirati kao duvanske proizvode - rekao je zamjenik ministra zdravlja Marten van Oijen. 

Nikotinske kesice, popularno nazvane "snus", postale su popularne u skandinavskim zemljama. Obično se stavljaju ispod gornje usne, a mnogi ih koriste jer smatraju da su bezbjednija alternativa vapingu ili cigaretama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:24