Трг бана Јелачића у Загребу / - ФОТО: СЛОБОДНИ ИЗВОРИ
24/11/2021 u 12:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска: Антифашисти против признавања усташа за „хрватску војску”

Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА РХ) залаже се енергично против уређења мемориjалног усташког гробља на Мирогоjу у Загребу, наводе хрватски медији

Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА РХ) залаже се енергично против уређења мемориjалног усташког гробља на Мирогоjу у Загребу, наводе хрватски медији.

На том гробљу би усташе и домобрани били квалификовани као „хрватска воjска”, што ће бити тема данашње сједнице саборског Одбора за ратне ветеране.

Из тог савеза су поручили да се никако не смије прихватити то да су усташе били „хрватска воjска”.

Предсједник Савеза Фрањо Хабулин jе на конференциjи за новинаре у уторак, дан прије него што ће такав предлог бити тема у саборском Одбору за ратне ветеране о чему их jе, како jе рекао, обавијестила Катарина Пеовић (Радничка фронта).

Предлог има све потребне сагласности и наjвјероватниjе ће бити изгласан, каже Хабулин.

У образложењу предлога закључка Одбора за ратне ветеране стоjи да jе међу покоjнима и „предсједник Хрватског државног сабора у доба НДХ Марко Дошен”.

Како jе пренио хрватски портал 24сата, Хабулин каже да се тиме прихвата предлог усташких удружења коjа се позиваjу на став Фрања Туђмана о НДХ као „изразу тежњи хрватског народа за властитом државом”, што jе „тотално погрешно jер jе НДХ настала вољом фашистичке Италиjе и нацистичке Њемачке, а не плебисцитом хрватских грађана коjе нико ништа ниjе питао”.

– И овдје се ради о релативизациjи злочиначког карактера НДХ и злочина припадника колаборационистичких воjски на страни окупатора – навео jе Хабулин и поручио да Савез антифашиста нема ништа против да се на мемориjалном гробљу уреде плоче с именима погинулих, датумом њиховог рођења и смрти.

Али, истакао jе, на плочама се не смије славити усташки покрет и користити термин „хрватски воjници”, већ треба бити jасно да jе ријеч о усташама и домобранима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:10