Зоран Милановић / -ФОТО: РТВ, ANTONIO BAT
24/06/2022 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio Kristijanu Šmitu: Sikter!!!

Milanovićeve izjave na njegov račun Šmit je okarakterisao kao „neutemeljene” i zamolio je hrvatske vlasti „da se uzdrže od iznošenja takvih optužbi o imenovanju i statusu visokog predstavnika”

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, koga Republika Srpska i dalje ne priznaje, uputio je diplomatsku notu Ambasadi Hrvatske u Sarajevu zbog izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji ga je u više navrata nazvao nelegalnim predstavnikom, budući da njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN.

Šmit napominje da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnom provođenju mirnog rješenja, u kojem se definiše i djelovanje visokog predstavnika. Milanovićeve izjave na njegov račun Šmit je okarakterisao kao „neutemeljene” i zamolio je hrvatske vlasti „da se uzdrže od iznošenja takvih optužbi o imenovanju i statusu visokog predstavnika”.

Na upućivanje diplomatske note reagovao je odmah srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i predsjednik Milanović, čije izjave Dodik podržava jer smatra da je hrvatski predsjednik u pravu.

„Kakva je to drskost da neimenovano lice, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države garanta sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH? Ono što je ipak vrijedno u ovom slučaju jeste to da je Kristijan Šmit čuo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma”, objavio je Dodik na „Tviteru”.

Hrvatski predsjednik još jednom je ponovio da je Kristijan Šmit „u BiH ilegalno” i da je produžena ruka „vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlašćenjima”.

„Žalio se Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je ambasada odgovorila? Sikter, tako se kaže u Bosni”, rekao je Milanović. Dodao je da je riječ „o čovjeku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlašćenja da se usvoje izmjene Izbornog zakona”, izvijestili su hrvatski mediji, prenosi Srna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. avgust 2022 11:04