Humza Jusaf / Wikipedia/Scottish Government
20/02/2023 u 23:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Humza Jusaf vodeći kandidat za novog premijera Škotske

Jusaf je obećao da će, ako postane premijer, nastaviti socijalno progresivnu politiku dosadašnje predsjednice vlade

Aktuelni ministar zdravlja Škotske Humza Jusaf favorit je za položaj novog premijera umjesto Nikole Sterdžon, tvrde britanski mediji.

Jusaf je obećao da će, ako postane premijer, nastaviti socijalno progresivnu politiku dosadašnje predsjednice vlade.

Njegove šanse da preuzme čelo vlade porasle su pošto je Angas Robertson, koji je bio viđen kao glavni favorit, odlučio da se neće kandidovati.

Jusaf (37) je izjavio da podržava stavove Sterdžonove o istopolnim brakovima, rad klinika za abortus i zabranu prakse konverzije u postupku prepoznavanja pola, navodeći da će „apsolutno“ osporiti blokadu britanske vlade na tzv. Holirud zakon o priznavanju pola, prenosi londonski Gardijan.

Jusaf je ocijenio da je odluka britanske vlade da blokira ovaj zakon koji, prema rezultatima nedavno sprovedene ankete podržava većina škotskih glasača, u stvari predstavlja „napad, na autonomiju Škotske“.

„Da li će mi neko zaista sugerisati da bi trebalo da legnemo i dozvolimo im da pogaze volju škotskog parlamenta povodom nacrta zakona o priznavanju polova koji je imao podršku svake političke partije“, zapitao se Jusaf.

Očekuje se da će se u trku za položaj premijera Škotske uključiti i Kejt Forbs (32), aktuelna konzervativna škotska ministarka finansija.

Jusaf je, inače, ministar zdravlja i socijalnog staranja od 2021. godine, a član je Škotske nacionalne partije Nikole Stardžon. On se kandidovao da je naslijedi i na čelu partije. Član je škotskog parlamenta od 2016. godine, a od 2018. do 2021. bio je ministar pravde. Njegovi roditelji potiču iz Pakistana, dok je Jusaf rođen u Glazgovu.

Nikola Stardžon podnijela je nedavno ostavku poslije osam godina na čelu škotske vlade.

Britanska vlada blokirala je zakon koji je škotski parlament Holirud donio kako bi omogućio zakonsku promjenu pola osobama koje napune 16 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:58