/ фото: ИНТЕРПОЛ
18/09/2021 u 20:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Илегално коцкање: Ухапшено 1.400 особа, одузето 7,9 милиона долара

Нелегално коцкање остварује значајан профит за мреже организованог криминала и често је блиско повезано са другим злочинима, попут прања новца и корупције

Док је већина нас посматрала Европско првенство у фудбалу као једноставни навијачи, стотине специјализованих официра у 28 земаља циљали су на организоване криминалне групе које су жељеле да зараде милионе од илегалног коцкања и сродних активности прања новца, речено је из ИНТЕРПОЛ-а.

image
фото: ИНТЕРПОЛ

ИНТЕРПОЛ је спровео операцију операција SOGA VIII (скраћено од коцкање у фудбалу) која је довела до хиљада рација и хапшења око 1.400 осумњичених широм Азије и Европе.

image
фото: ИНТЕРПОЛ

- Власти су заплијениле 7,9 милиона долара у готовини, као и рачунаре и мобилне телефоне повезане са скоро 465 милиона долара у опкладама. Нелегално коцкање остварује значајан профит за мреже организованог криминала и често је блиско повезано са другим злочинима, попут прања новца и корупције. Операцију су координирале јединице за финансијски криминал и борбу против корупције ИНТЕРПОЛ-а, уз подршку Азијско-пацифичке експертске групе за организовани криминал (APEG) и Интерполове радне групе за утврђивање погодака (IMFTF). Полиција Хонг Конга привела је више од 800 осумњичених, укључујући наводног краља синдиката за кладионице који контролише тријаде, заплијенивши скоро 2,7 милиона долара у готовини и евиденцију са детаљима о стотинама милиона опклада, што га чини једном од њихових најуспјешнијих операција против илегалног коцкања икада- истакли су из ИНТЕРПОЛ-а.

Полицајци су видЈели повећану активност на платформама за игре на мрежи, форумима и друштвеним медијима, гдЈе би појединци нудили савЈете за коцкање или чак плаћање онима који су спремни да отворе интернетске банковне рачуне за пренос новца.

image
фото: ИНТЕРПОЛ

- Операција је изведена под покровитељством Пројекта Anti Ciber-Enabled Financial Kriminal (CEFIN) који финансира Република Кореја. До данас је осам операција SOGA -e INTERPOL-a резултирало са више од 19.100 хапшења, заплијеном више од 63 милиона долара у готовини и затварањем више од 4.000 илегалних коцкарница у којима је нађено више од 7,3 милијарди долара. Земље учеснице: Аустрија, Азербејџан, Бахреин, Белгија, Брунеј, Камбоџа, Кина, Хрватска, Чешка, Финска, Француска, Њемачка, Мађарска, Индија, Ирска, Италија, Малезија, Малдиви, Филипини, Пољска, Португал, Румунија, Русија, Сингапур, Шпанија, Швајцарска, Уједињено Краљевство, Вијетнам- речено је из ИНТЕРПОЛ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 03:21