/ PHOTO BY LILZIDESIGNS ON UNSPLASH
25/06/2022 u 13:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija potapa Evropu, novi talas poskupljenja najavljuje se za ljeto

Mnogi smatraju da je rat u Ukrajini kriv za trenutnu stopu inflacije, međutim kada pogledamo unazad, vidimo da je rast cijena počeo sa pandemijom korna virusa

Svijet se nalazi na korak od velike krize. Inflacija bukvalno kosi sve pred sobom, piše Blic. Trenutno smo svjedeci istorijskog rasta cijena, a recesija i stagflacija postaju sve realniji scenariji koji nas očekuju u budućnosti. Pošteđene nisu ni najrazvijenije i najjače ekonomije, pa tako inflacija u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Americi... obara rekorde u psolednjiih 40 godina. U Njemačkoj proizvođačke cijene nisu brže rasle od 1949. godine.

- Prema podacima Evrostata inflacija u maju u EU iznosila je 8,8 odsto, dok je u evrozoni bila 8,1 odsto. Koliki je to zapravo rast najbolje svjedoči sledeći podatak - godinu dana ranija stopa inflacije u EU bila je samo 2,3 odsto. Iako su tokom 2021. godine mnogi predstavnici centralnih banaka Amerike, Evrope i Engleske uvjeravali građane da inflacije neće biti, danas ipak te iste zemlje bilježe enorman rast cijena. Neporno svi imaju isti problem - najviše rastu cijene hrane i energenata. Mnogi smatraju da je rat u Ukrajini kriv za trenutnu stopu inflacije, međutim kada pogledamo unazad, vidimo da je rast cijena počeo sa pandemijom korna virusa. Ono što sada možemo da zaključimo jeste da inflaciju globalno najviše podstiče rast cijena energenata: nafte, gasa, kao i električne enrgije- piše Blic.

Ujedinjeno Kraljevstvo bilježi rekordnu stopu inflacije od 9 odsto. Poslednji put ovako visoka inflacija u Britaniji zabeležena je prije 40 godina. U odnosu na april ove godine, potrošačke cijene u Britaniji su u maju porasle za 0,7 procenata, prema podacima ONS-a. Ministar finansija Riši Sunak je izjavio ovim povodm da britanska vlada čini sve što je u njenoj moći da se izbori sa porastom cijena.

- Koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da spustimo inflaciju i da se izborimo protiv rasta cijena- rekao je Sunak.

Inflacija u Njemačkoj iznosi 7,9 odsto. Proizvođačke cijene u Nemačkoj porasle su rekordnim tempom u maju, što predstavlja najbrži rast od početka prikupljanja podataka 1949. godine, izvijestio je u ponedeljak državni zavod za statistiku. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su za 33,6 odsto u poređenju sa majom 2021. Njemačke proizvođačke cijene penjale su se na novi rekord svakog mjeseca od decembra 2021. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:39