Ilustracija / - SCREENSHOT
29/10/2022 u 07:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija u Italiji 12,8 odsto u oktobru

Inflacija u Italiji je prema preliminarnoj procjeni skočila sa septembarskih 9,4 odsto na 12,8 odsto u oktobru na godišnjem nivou, što je najviši nivo od 1996. godine od kada se vodi ta evidencija

Italijanska inflacija je u oktobru dostigla nov rekordni nivo, naglašavajući ekonomske izazove s kojima se suočava premijerka Ðorđa Meloni i povećavajući rizike daljeg uspona stope inflacije u zoni eura u cjelini.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena Evropske unije (HICP), inflacija u Italiji je prema preliminarnoj procjeni skočila sa septembarskih 9,4 odsto na 12,8 odsto u oktobru na godišnjem nivou, što je najviši nivo od 1996. godine od kada se vodi ta evidencija, izvijestio je statistički zavod ISTAT.

Ovaj pokazatelj je daleko veći od očekivanje stope od 9,9 odsto koju su u prosjeku predvideli ekonomisti u anketi Reutersa, prenosi Tanjug.

Cijene energije su uzletjele na godišnjem nivou 73,2 odsto u oktobru sa 44,5 odsto prethodnog mjeseca, prema izvještaju ISTAT-a, dok je bazna inflacija, iz koje su izuzete cijene energije i svježe hrane, porasla na 5,7 odsto sa 5,3 odsto.

"Inflacija na ovom nivou jedan je od velikih ekonomskih problema za novu vladu, koja ima ograničene resurse da ih riješi zbog ogromnog javnog duga", kazao je šef u konsultantskoj kući LC Makro Advazors Lorenco Kodonjo.

Prema njegovim riječima, Meloni bi trebalo državnu pomoć da usmjeri na siromašne porodice, a ne na opštu populaciju, putem direktnog plaćanja dijela njihovih računa za energiju, čime će se ublažiti njihovo finansijsko opterećenje, kao i putem smanjenja cijene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 05:11