Новац, инфлација, илустрација / - фото: UNSPLASH
19/01/2022 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инфлациjа у Њемачкоj на наjвишем нивоу у скоро 30 година

Наjвише су прошле године поскупили енергенти, 10,4 одсто, двоструко снажниjе него у 2020. години

Инфлациjа у Њемачкоj у прошлоj години jе достигла наjвиши ниво од 1993. године, одражаваjући опоравак економиjе од пандемиjске кризе, показали су подаци, а компаниjе и потрошачи могу очекивати даља поскупљења у новоj години.

Инфлациjа jе у Њемачкоj у прошлоj години у просjеку износила jе 3,1 одсто, што jе њен наjвиши ниво у готово 30 година, обjавио jе Дестатис.

У 2020. години, првоj години пандемиjе, циjене су готово стагнирале, преноси СЕЕбиз.

Челник Дестатиса, Георг Тхиел, казао jе да jе главни разлог раста циjена у прошлоj години ниска поредбена основица у 2020. години, наjприjе због привременог снижења стопе пореза на додату вриjедност (ПДВ) и пада циjена енергената у раздобљу урушавања потражње због мjера сузбиjања заразе цовидом 19.

Током године поjавили су се и додатни проблеми, због наглог опоравка потражње од пандемиjског шока коjи jе проузроковао поремећаjе у набавним ланцима, посебно у другоj половини године.

Наjвише су прошле године поскупили енергенти, 10,4 одсто, двоструко снажниjе него у 2020. години, а у Дестатису, уз ниску поредбену основицу у 2020, издваjаjу и накнаде на емисиjу угљен диоксида, уведене почетком године.

Истраживањењемачког института за економска истраживања Ифо покалао jе да би компаниjе и потрошачи требало да се припреме за даље повећање циjена у овоj години.

Ифо-индекс очекивања пословних челника о кретању циjена тек jе незнатно пао у децембру, клизнувши на 44,6 бодова, с рекордних 44,9 бодова у новембру, обjавио jе Ифо.

Резултат показуjе да се велика већина анкетираних пословних челника спрема подићи циjене и у наредна три мjесеца.

Врло високе вриjедности индекса биљеже сви сектори привреде, а наjвећа jе у малопродаjи, гдjе jе досегнула 60 бодова. Слиjеде велепродаjа с 57 бодова, производња с 55 бодова, те грађевинарство са 42 бода.

- Повећања ће се филтрирати према потрошачким циjенама - казао jе челник економских прогноза у Ифоу, Timo Wollmershauser.

Он jе додао да компаниjе пребацуjу повећане трошкове енергиjе и набавке интермедиjарних производа и робе на потрошаче.

Трошкови плата не би требало да буду важан фактор у расту циjена, истичу у Ифо-у, упркос учесталим упозорењима да би повећање плата радницима због несташице радне снаге могли одиграти истакнуту улогу у расту циjена.

"Очекуjемо да ће колективним преговорима договорене плате ове и наредне године порасти нешто мање од 2,5 одсто, у складу с просjеком у годинама приjе кризе коjу jе изазвао коронавирус", казао jе Wоллмерсхаусер.

Инфлациjа ће, премањеговим риjечима, ослабити током ове године, али полако.

"У наредним мjесецима стопе инфлациjе и даље ће премашивати четири одсто и полако ће се спустити према нивоу од два одсто краjем ове године", процjењуjе челник института, додавши да тренутно у овоj години очекуjу стопу инфлациjе од 3,5 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:26