Euro, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
02/01/2023 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija u Njemačkoj ostaje visoka i ove godine

U saopštenju se navodi da je povećanje kamatnih stopa došlo prekasno da bi se zaustavio skok cijena u kratkom roku

Njemački potrošači ne bi trebalo da očekuju da će skokovi cijena nestati u narednim mjesecima, saopšteno je iz Federacije njemačke industrije (BDI), prenosi Mina biznis.

U saopštenju se navodi da je povećanje kamatnih stopa došlo prekasno da bi se zaustavio skok cijena u kratkom roku, prenosi Biznis.ba.

Prema izvještaju, inflacija će vjerovatno ostati visoka tokom naredne godine, a ciljna stopa od dva odsto koju je postavila Evropska centralna banka (ECB) možda neće biti dostignuta najmanje do 2025. godine.

-Povratak na nivo od dva odsto vjerovatno će trajati duže i može se postići tek sredinom decenije, ako monetarna politika stupi na snagu- rekao je predsjednik Federacije njemačke industrije, Zigfrid Rusvurm.

On je podsjetio da bi više mjera Evropske centralne banke (ECB) s ciljem zaustavljanja inflacije izazvalo dalji pad investicione aktivnosti. Tokom ljeta, ECB je odustala od svoje dugogodišnje politike nulte kamatne stope i podigla ključnu stopu na sadašnjih 2,5 odsto.

-Inflacija je počela da raste prije energetske krize i nastaviće se za sada. Moramo pretpostaviti da će to još neko vrijeme ostati iznad razumnog cilja ECB od dva odsto- rekao je Peter Adrijan, predsjednik Udruženja njemačkih industrijskih i privrednih komora.

Prema njegovim riječima, ECB je prekasno počela da povećava kamate, što znači da sada mora ubrzano da ih podiže. To otežava korporativno finansiranje i predstavlja dodatni opterećujući faktor za preduzeća.

Godišnja stopa inflacije u NJemačkoj blago je usporila u novembru, na 11,3 odsto sa 11,6 odsto u oktobru.

Generalni sekretar Njemačke konfederacije kvalifikovanih zanatlija i malih preduzeća, Holger Švaneke, rekao je da se usporavanje rasta cijena vjerovatno ne može očekivati do ljeta, ali će čak i tada nivo cijena ostati visok.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 22:02