новац, паре, еури / - НВО Еуромост
31/05/2022 u 09:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инфлациjа у Њемачкоj у маjу скоро осам одсто

Из Савезног уреда за статистику казали су да jе стопа од 7,9 одсто виша од процjена водећих економиста, коjи су за маj очекивали стопу инфлациjе од 7,6 одсто

Стопа инфлациjе у Њемачкоj наставила jе да расте у маjу са 7,9 одсто вишим циjенама у поређењу с истим периодом прошле године, што jе наjвиши забиљежени раст циjене од нафтне кризе 70-их година прошлог виjека.

Из Савезног уреда за статистику казали су да jе стопа од 7,9 одсто виша од процjена водећих економиста, коjи су за маj очекивали стопу инфлациjе од 7,6 одсто, преноси СЕЕбиз.

Као и код успоредивог раста циjене у годинама 1973./1974. главни узрок jе поскупљење енергената.

- Од почетка рата у Украjини посебно су порасле циjене енергената, што jе утицало на високу стопу инфлациjе - казали су статистичари.

Како произлази из наjновиjих статистика, наjвише су с 38,3 одсто расле циjене енергената, те живежних намирница 11,1 одсто.

Инфлациjи су доприниjели и застоjи у ланцима снабдиjевања што jе посљедица поремећаjа насталих током корона кризе и мањка особља у логистичкоj бранши.

Министар финанциjа Christian Lindner рекао jе како треба „сузбити раст инфлациjе“, те наjавио повратак строгим мjерама штедње и нултог задужења већ од сљедеће године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:10