/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
01/08/2022 u 09:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija u Sloveniji rekordnih 11 odsto

To je najveći mjesečni i godišnji rast cijena u Sloveniji nakon 1995. godine, a na to je, uz cijene energenata, najviše doprinijelo poskupljenje hrane

Cijene životnih namirnica u Sloveniji u julu su povećane jedan odsto u odnosu na jun, dok njihov rast na godišnjem nivou iznosi 11 odsto, koliko je i službena inflacija, pokazuju statistički podaci.

To je najveći mjesečni i godišnji rast cijena u Sloveniji nakon 1995. godine, a na to je, uz cijene energenata, najviše doprinijelo poskupljenje hrane.

Rast cijena u Sloveniji, mjeren harmonizovanim indeksom životnih namirnica koji primjenjuje Eurostat, još je i veći i iznosi 11,7 odsto, dok je u julu prošle godine iznosio samo dva odsto.

Visokoj inflaciji su najviše doprinijeli energenti, koji su u prosjeku skuplji deset odsto u odnosu na stanje prije godinu. Tekuća goriva za godinu su poskupila 49,7 odsto, cijene hrane više su 13,5 odsto, dok je električna energije skuplja 30,4 odsto. Cijene robe na godišnjem nivou u prosjeku su porasle 14,6 odsto na godišnjem niovu, a cijene usluga šest odsto.

Inflacija u Sloveniji, koja je od 2007. godine članica eurozone, trenutno je viša od prosječne u tom bloku država koja, prema prvoj ocjeni Eurostata, iznosi rekordnih 8,9 odsto, a čiji rast i dalje podstiču u prvom redu visoke cijene energije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:41