/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
25/02/2022 u 13:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инвестициони пакет од 3,2 милијарде еура за З.Балкан

План ће такође помоћи у реализацији шире стратегије "ЕУ Глобал Гатеwаy", која је покренута у децембру 2021.

Европска комисија представила је данас значајан инвестициони пакет од 3,2 милијарде еура за подршку 21 пројекту повезивања у области транспорта, дигиталне технологије, климе и енергије на западном Балкану, јавља портал RTCG.

Ово је први велики пакет пројеката у оквиру амбициозног Економског и инвестиционог плана ЕУ за западни Балкан, који је Комисија усвојила у октобру 2020. Пројекти су осмишљени тако да донесу опипљиве користи за свих шест партнера у региону, саопштила је Европска комисија.

Током наредних година, Економско-инвестициони план ће мобилисирати до 30 милијарди еура инвестиција, као комбинација грантова, преференцијалних зајмова и гаранција. План ће помоћи да се затвори јаз у развоју између Европске уније и региона и подржаће економски опоравак након пандемије. План ће такође помоћи у реализацији шире стратегије "ЕУ Глобал Гатеwаy", која је покренута у децембру 2021.

-Овим великим инвестиционим пакетом убрзавамо реализацију Економског и инвестиционог плана за западни Балкан на терену. Идентификовали смо ове водеће пројекте у блиској сарадњи са нашим партнерима. Боље и одрживије везе у транспорту, дигиталној инфраструктури и обновљивој енергији подстаћи ће економију, покренути зелену и дигиталну транзицију у региону и донијети низ могућности за људе и предузећа на Западном Балкану и широм ЕУ. Ове инвестиције ће такође убрзати интеграцију региона, у складу са његовом јасном европском перспективом- казао је Оливер Вархељи, комесар за проширење и политику сусједства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:05